Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο αμφιλεγόμενος νόμος για την προστασία από τον Covid

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων Covid, οι Γερμανοί πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα αυστηρά μέτρα από τον Οκτώβριο.
Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach εμμένει στα αμφιλεγόμενα σχέδιά του, τα οποία περιλαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κάθε τρεις μήνες, προκειμένου ένας πολίτης να θεωρείται εμβολιασμένος.
Ο Lauterbach και ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann ανακοίνωσαν πρόσφατα έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις που θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μόνο τα άτομα στη Γερμανία που εμβολιάστηκαν πριν από λιγότερο από τρεις μήνες θα αναγνωρίζονται ως εμβολιασμένα.
Όσοι θεωρούνται «εμβολιασμένοι» θα εξαιρεθούν από ορισμένους από τους νέους νόμους του υπουργού που πλήττουν ατομικές ελευθερίες .
Για παράδειγμα, οι νέοι με τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων εξαιρούνται από την υποχρέωση να φορούν μάσκα σε εστιατόρια ή σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Αντιδράσεις

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Klaus Holetschek (CSU) ζήτησε από τον Lauterbach να υπάρξουν εξαιρέσεις στο νόμο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τον τριμηνιαίο εμβολιασμό
Επιπλέον, το τρίμηνο διάστημα εμβολιασμού έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συστάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών της κυβέρνησης.

Ανάστατος ο επιχειρηματικός κόσμος

Οι επιχειρήσεις έχουν εκφράσει μεγάλη ανησυχία για περαιτέρω ρυθμιστικό χάος στην οικονομία που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.
«Τα σχέδια απλά δεν είναι υλοποιήσιμα», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδόχων και Εστιατορίων (Dehoga), Ingrid Hartges, στη Handelsblatt.
«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε συνεχώς αν οι επισκέπτες μας είναι εμβολιασμένοι, βρίσκονται σε ανάρρωση ή έχουν υποβληθεί σε tests», σημείωσε.
Αυτά τα άτομα εξαιρούνται από την υποχρέωση να φορούν μάσκες σε εστιατόρια ή εκδηλώσεις υπό ορισμένες συνθήκες – εάν ο εμβολιασμός, για παράδειγμα, είναι εντός των τελευταίων τριών μηνών. «Αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις από τον επισκέπτη στο εστιατόριο σε τι κατάσταση βρίσκονται », λέει η Hartges.
«Όπως όταν πηγαίνει στην τουαλέτα – θα έπρεπε το προσωπικό να ρωτάει πάντα αν είναι εμβολιασμένος;» είπε. «Αυτό είναι ανοησία», αποφάνθηκε.

Επιμένει ο Lauterbach

Ο Lauterbach υπερασπίστηκε τα σχέδιά του ενάντια στην κριτική ότι οι νέοι κανόνες θα είναι πολύ περίπλοκοι για να τους τηρήσουν οι επιχειρήσεις.
Ο υπουργός απάντησε δίνοντάς τους διάλεξη «ότι μπορούν να δουν αμέσως στην εφαρμογή Corona-Warn-App από το χρώμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού εάν πρόκειται για νέο εμβολιασμό ή όχι».
Το Corona-Warn-App είναι η επίσημη και ανοιχτού κώδικα εφαρμογή ανίχνευσης επαφών Covid που χρησιμοποιείται για την ψηφιακή ανίχνευση επαφών στο κράτος επιτήρησης της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *