Όταν οι νέοι σου μηχανικοί, γεωπόνοι, χημικοί είναι πιτσαδόροι, η “μαγική εικόνα” μείωσης της ανεργίας με “άφαντες επενδύσεις” δεν πείθει. Προσέξτε το… 

Προσέξτε επίσης ότι οι πτυχιούχοι χημικοί, μηχανικοί, πολεοδόμοι, γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες (με μεταπτυχιακό) που γίνονται προσωρινά πιτσαδόροι,  γκαρσόνια, βοηθοί σουβλατζήδων και διανομείς, δίνουν στον τόπο μας παραμονή,  το πολύ 1-2 χρόνια από τη ζωή τους. 

Και αν δεν πάρουν απάντηση στις αναζητήσεις τους, η επόμενη επιλογή τους είναι η μετανάστευση. Ο δρόμος που διάλεξαν και 720.000 άλλοι συμπατριώτες τους μετά το 2008 της κρίσης.

Το ίδιο κάνουν και στελέχη επιχειρήσεων που είναι εκτός απασχόλησης στον τόπο μας λόγω της επιχειρηματικής μας μετανάστευσης στα άλλα Βαλκάνια. Σε εκείνα τα Βαλκάνια που από το 2010 (της δικής μας κρίσης) μοιράζονται τις ευρωπαϊκές και τις αμερικάνικες επενδύσεις. 

Ακολουθούν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες μας. Αυτοί που δεν τους βρίσκουν ούτε με φανάρι… οι βιομήχανοι μας (αυτοί που έχουν μείνει, τέλος πάντων) και τώρα αναζητούν λύσεις και ανάμεσα στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Καλό είναι λοιπόν, το ένα νούμερο της στατιστικής μας, που δείχνει μόνο την τουριστική περίοδο, Ιουνίου – Αυγούστου, ως εποχή αύξησης της απασχόλησης ως και 350.000 (από τους άνεργους) να μην “κρύβει” το άλλο. Το μόνιμο νούμερο…, με τους μετανάστες μας (30-40 ετών κατά το 85%). 

Νούμερο γνωστό (μετά την κρίση) και ειδικότερα μετά το 2014-15 όπου φάνηκε πεντακάθαρα ότι στον ψευτοσοσιαλισμό μας το μόνο που αλλάζει (από κυβέρνηση σε κυβέρνηση), είναι το χρώμα του κόμματος…

Οπότε, αν νομίζουν, όσοι νομίζουν, ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας στο 12,1%, (δηλαδή περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης) και το 20-25% (που πάλευαν οι ακόμη παλαιότερες κυβερνήσεις της κρίσης) είναι ικανοποιητική απάντηση… εμείς θα λέγαμε πως κάπου εδώ είναι ώρα να ρίξει αυλαία… η πολιτική επιθεώρηση με τον τίτλο “μειώσαμε την ανεργία”.

Κάπου εδώ έφθασε η ώρα να αποδείξουμε, με πειστικό τρόπο, ότι θα είμαστε σε θέση να καλέσουμε και όσους μεταναστεύσαν να γυρίσουν λέγοντάς τους όμως τι θα κάνουμε αν γυρίσουν…

Κάπου εδώ έφθασε η ώρα να κεντρίσουμε… και τους 20.000 που έχουν φορολογικούς κώδικες σε χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ να τους ακυρώσουν,  γιατί το δικό μας φορολογικό σύστημα τους καλύπτει. 

Κάπου εδώ έφθασε η ώρα και για τις 7.000 μεγάλες, μικρές, ατομικές και συμμετοχικές ελληνικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ευρώπη να τις κλείσουν (η Ελλάδα κατέχει την πρώτη επενδυτική θέση στα Σκόπια) και να επενδύσουν τα κέρδη τους στον τόπο τους,  με ανάλογες προσλήψεις.

Στο “δια ταύτα” λοιπόν, η μόνη πειστική επιχειρηματολογία τόσο για τη μείωση της ανεργίας όσο και για τον επαναπατρισμό της επιστημονικής και εξειδικευμένης τεχνικής ελληνικής κοινότητας εκτός Ελλάδας, είναι (με παρουσίαση αριθμών κλάδων, στόχων και θέσεων εργασίας) οι πραγματικές επενδύσεις που όντως γίνονται στον τόπο. 

Οι πραγματικές επενδύσεις και όχι τα συμπεράσματα μας… ότι αφού η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει τον Μάιο ότι βρήκαν δουλειά 120.000 άτομα και έφυγαν από τις λίστες της ανεργίας έχουμε ανάπτυξη… Γιατί η ανάπτυξη βγαίνει από την απασχόληση… που βγαίνει από τις επενδύσεις…

Πραγματικές επενδύσεις με μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας είναι και αυτές που προσφέρονται εδώ και μια 5ετία και με αυξητικές τάσεις στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στη Σερβία (ναι μεν με χαμηλούς μισθούς και παροχές αλλά από γνωστές πολυεθνικές από κοινές με τους ιδιώτες επιχειρήσεις με θεμέλια) με βάσεις και πολλές προοπτικές.

Η μείωση της ανεργίας θα πετύχει όχι από τύχη…, όπως αυτή τη χρονιά που η Ελλάδα για πολλούς (συγκυριακούς λόγους) ήταν σχεδόν πρώτη στις προτιμήσεις του τουρισμού. Θα πετύχει τότε που οι στατιστικές θα συνοδεύονται με παράλληλα στοιχεία για επενδύσεις που έγιναν ή γίνονται, με τις θέσεις που προσφέρει κάθε επένδυση. Και κυρίως τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων.

Η μείωση της ανεργίας δεν θα είναι τύχη αλλά θα πετύχει αν και στην Ελλάδα (όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη) οι πτυχιούχοι νέοι μας θα απασχολούνται (σε κάποιο ικανοποιητικό ποσοστό βεβαίως) και στο αντικείμενό τους. Μέχρι τότε η καλοκαιρινή μας επιθεώρηση… “μειώσαμε τους άνεργους”, θα βγάζει μόνο γέλιο…

george.kraloglou@capital.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *