Η Τουρκία έστειλε πολεμικό πλοίο και μπλόκαρε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Σ.Αραβία & Αίγυπτο!

«Είναι τουρκική ΑΟΖ» λένε – Το ιταλικό πλοίο που εκτελούσε συμβόλαιο πόντισης καλωδίων του ελληνικού δημοσίου ζήτησε την άδεια της Άγκυρας για να περάσει αναγνωρίζονταν την τουρκική ΑΟΖ «καταργώντας« έτσι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι ιταλική εταιρεία που έχει λάβει συμβόλαιο από την Ελλάδα για πόντιση καλωδίων από την Ελλάδα προς την Σαουδική Αραβία στην Α.Μεσόγειο, σε περιοχή ανάμεσα σε Καστελόριζο και Κύπρο, «ζήτησε άδεια από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να εισέλθει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας. Άδεια η οποία δόθηκε»!

Ο Χ.Ακάρ είπε ότι «το πλοίο εισήλθε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας για εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν είχε άδεια και του ζητήθηκε να απομακρυνθεί από πλοίο του Στόλου μας (σ.σ.: μία φρεγάτα)

Στην συνέχεια η ιδιοκτήτρια του πλοίου ζήτησε και εισήλθε στην περιοχή με άδεια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Από εδώ και στο εξής αυτό θα συμβαίνει»!

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αποκάλυψαν επιπρόσθετα ότι: «Το ιταλικό πλοίο έκανε αίτηση σε εμάς και την αποδεχθήκαμε αφού εμείς έχουμε δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή για χορήγηση άδειας. Η αίτηση για άδεια όμως θα αποτελέσει προηγούμενο και η Τουρκία θα απαιτήσει από κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει αίτηση για να του επιτρέπεται από το τουρκικό Ναυτικό να διέλθει».

Αυτό σημαίνει ότι η ιταλική εταιρεία αποδέχθηκε την κατάργηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί υφαλοκρηπίδας και δυνητικής ΑΟΖ και δέχθηκε ότι η θαλάσσια περιοχή που έπλεε ήταν τουρκικής κυριαρχίας (και δεν έχουν διακόψει ακόμα το συμβόλαιο των Ιταλών!).

H πραγματική ελληνική ΑΟΖ είναι η κάτωθι. Mε πλαϊνές κόκκινες γραμμές είναι η περιοχή του τουκολιβυκού συμφώνου:

Η κίνηση αυτή των Τούρκων σημαίνει ότι η Άγκυρα εν όπλοις πλέον, υψώνει τείχος μεταξύ ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας πρακτικά αδύνατη, χωρίς την χρήση όπλων και την ήττα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επί του πεδίου, την σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Και τίθεται ερώτημα αν θα επιτρέψει και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, αφού περνά επάνω από την τουρκολιβυκή ΑΟΖ που έχει αποδεχθεί ο ΟΗΕ! 

Πρακτικά, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι μπλοκαρισμένη αφού αποκλείεται να δοθεί άδεια από την Άγκυρα, αν πρώτα δεν αναγνωριστεί το τουρκικό «δικαίωμα στην ΑΟΖ» νότια της Κρήτης!

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιταλική εταιρεία ενημέρωσε την Αθήνα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου φυσικά δεν αντέδρασε, ούτε εστάλη κάποιος πολεμικό μέσο για να υποστηρίξει το ιταλικό πλοίο που εκτελούσε συμβόλαιο του ελληνικού δημοσίου!

Στον κάτω χάρτη είναι η περιοχή που οι Τούρκοι θεωρούν ότι είναι δική τους ΑΟΖ. Eίναι σαφές ότι ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος από Ελλάδα σε Αίγυπτο πρέπει να «περάσει» από την ήττα της Τουρκίας για να γίνει πραγματικότητα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *