Το προσφυγικό απειλεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού

Λούκας Φέσιας

  • Σαράντα οκτώ χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του Ιουλίου 1974.
  • Σαράντα οκτώ χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής του 38% των εδαφών της Κύπρου από τον Αττίλα.
  • Σαράντα οκτώ χρόνια προσφυγιάς για χιλιάδες πρόσφυγες που δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους. 

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας; Υπάρχει “οχυρό” για να ανακόψει τις επιβουλές της Τουρκίας και να προστατεύσει τους κατοίκους του τόπου από τις διαρκείς προκλήσεις και απειλές;

Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε από το AlphaNews.Live να απαντήσει ο ακαδημαϊκός και ιστορικός Πέτρος Σαββίδης, ο οποίος ανησυχεί έντονα για έναν ακήρυκτο υβριδικό “πόλεμο” που έχει ήδη εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον της Κύπρου.

“Το μεταναστευτικό έχει γίνει πιο σοβαρό από ότι το Κυπριακό. Οι όγκοι και οι ροές μεταναστών είναι εκτός ελέγχου. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 2,000 αιτήσεις ασύλου τον μήνα και ενώ υπάρχει η νομική πλευρά εξέτασης και απόρριψης των αιτήσεων, δίνεται το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμιο όργανο με αποτέλεσμα σήμερα στην Κύπρο να υπάρχουν πέραν των 12,000 ανθρώπων που έχουν απορριφθεί και είναι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχουν αντιδράσεις, όπως το αίσχος που είδαμε να συμβαίνει στη Λάρνακα.”

Ο κύριος Σαββίδης έκανε λόγο για μείζονα υβριδική απειλή από πλευράς Τουρκίας καθώς ο κίνδυνος έχει πλέον περάσει από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Αυτή την καινούργια απειλή υβριδικού τύπου την έχουμε παρακολουθήσει και στην Ελλάδα και στη Λιθουανία στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα. Με βάση στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, σε ποσοστό 69% υποθέσεων σοβαρού εγκλήματος εμπλέκονται άτομα με μεταναστευτική βιογραφία. Έχουν ξεφύγει τα πράγματα.”

Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός αναφέρθηκε σε νομοθετικά και πρακτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για αντιμετώπιση του σοβαρού μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος.

“Είναι το μείζον πρόβλημα ασφαλείας αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο η δημογραφική αλλοίωση, δεν είναι πολιτιστική αλλοίωση. Όταν τον μήνα Ιούνιο 2022 υπήρχαν 17 καταζητούμενα πρόσωπα από την Αστυνομία και μόνο ένας ήταν Ελληνοκύπριος, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει. Τρείς ήρθαν από τα κατεχόμενα και οι υπόλοιποι ήταν με μεταναστευτική βιογραφία. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Κοινωνία και ΜΜΕ πρέπει να αντιληφθούν τη διάσταση του προβλήματος, πέραν του προσφυγικού και του ανθρωπιστικού. Δεν μιλάμε πλέον για πρόσφυγες, μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες που έρχονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερχόμενοι αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη.”

Με βάση υπολογισμούς, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχονται σε 2,500 τον μήνα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 25,000.

“Είμαστε νησί και με βάση τα περσινά στοιχεία, από τις συνολικά 12,000 αφίξεις μεταναστών, μόνο 800 ήρθαν με βάρκες δια θαλάσσης. Υπάρχουν και οι συμφωνίες με τον Λίβανο, άρα η θάλασσα είναι το μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται αεροπορικώς με τις ευλογίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και στη συνέχεια μέσω των διακινητών που τους περνούν έναντι χρημάτων στις ελεύθερες περιοχές. Αλλά οι αριθμοί είναι τεράστιοι.”

Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός ανέδειξε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης παράνομων μεταναστών τον τελευταίο χρόνο από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για ένταξη στην κυπριακή κοινωνία. 

“Έχουμε διερωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τον τελευταίο χρόνο πέραν του 50% των αφίξεων είναι από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής; Ενώ αιτητές διεθνούς προστασίας για παράδειγμα από Ινδία και Πακιστάν εμπλέκονται μερικώς σε εγκληματικές ενέργειες, αλλά έχουν σεβασμό στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν στην κοινωνία, εντούτοις από τις Υποσαχάριες χώρες οι άντρες ελάχιστοι έχουν βρει δουλειά και δεν έχουν διάθεση ενσωμάτωσης. Στην παλιά Λευκωσία είναι καθημερινές οι συμπλοκές και αυτό αναδεικνύει και το θέμα της ασφάλειας.”

Όλα τα στοιχεία και πορίσματα που έχει καταγράψει ο κύριος Σαββίδης σε διετή έρευνα που διενεργεί για το θέμα, θα εκδοθούν εντός του 2023 σε βιβλίο στην αγγλική γλώσσα με τίτλο: “The weaponization of migration in Eastern Μediterranean: The case Turkey against Cyprus.”

“Ο αριθμός αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τον Ελληνοκυπριακό πληθυσμό που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021 είναι περίπου 700,000, είναι 8%. Είναι 900 κάτι χιλιάδες ο γενικός πληθυσμός και οι κυπριακής ιθαγένειας είμαστε 700 κάτι χιλιάδες. Το θέμα είναι σοβαρό και μιλάμε με στοιχεία.”

Περισσότερα στο: https://www.alphanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *