Η Λευκωσία με ΜΟΕ απέναντι στην επιδρομή του … Abdul Ηamid

Κώστας Μαυρίδης

Η χρονική συγκυρία ανάμεσα στις θλιβερές επετείους της Α’ και Β’ φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974, προσφέρεται για στοχασμό για το πώς προχωράμε. Ενώ Τούρκοι καταδρομείς είχαν αποβιβαστεί στις ακτές της Κερύνειας από το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1974 και καθώς ο τουρκικός αποβατικός στόλος απέπλεε για την Κύπρο, η Χούντα στην Αθήνα με τα ανδρείκελά της στην Κύπρο είχαν ήδη συμφωνήσει το ξεπούλημα. Τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι η χούντα είχε συμφωνήσει σε «αποβίβαση» των Τούρκων! Καμία προετοιμασία για απόκρουση απόβασης, αλλά συμφωνημένη «αποβίβαση» στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες. Για αυτό, ειδικά τέτοιες μέρες, η ηγεσία στην Αθήνα οφείλει να τονίζει ότι η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα προέκυψε εξαιτίας της χουντικής προδοσίας της Κύπρου, η οποία αιμορραγεί ως σήμερα. Κι όσοι πίστεψαν ότι η εγκατάλειψη της Κύπρου θα χορτάσει το θηρίο έπεσαν έξω. Ο τουρκικός επεκτατισμός παραμένει αναλλοίωτος με τον Ερντογάν να παραληρεί και τους καταχτητές της μισής Κύπρου να θεωρούν το μισό Αιγαίο υπό κατοχή, να παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ, να εισβάλλουν στο Κουρδιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη… 

Τις προάλλες (27/7/2022), η δημοφιλής ευρωπαϊκή ιστοσελίδα «Euractiv» (αγγλική έκδοση), είχε πρώτη είδηση το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdul Hamid» με τίτλο «Η Τουρκία ετοιμάζεται να τρυπήσει για αέριο γύρω από την Κύπρο αρχές Αυγούστου», αναδεικνύοντας το στην ευρωπαϊκή ειδησιογραφία. Έστω και τώρα, οι τουρκικοί σχεδιασμοί έπρεπε να ενεργοποιήσουν συναγερμό για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας εν μέσω της πλέον ευνοϊκής συγκυρίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η Λευκωσία εμμένει στα ευφάνταστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του Υπ. Εξωτερικών κ. Κασουλίδη. Χαρακτηριστικά, όταν δημοσιογράφος με ερώτησή του αμφισβήτησε την πολιτική των  ΜΟΕ, ο κ. Κασουλίδης εξοργίστηκε και φυσικά δεν απάντησε. Όταν όμως η Γερμανίδα Υπ. Εξωτερικών  υπέδειξε στους «δικούς μας» να μην θέσουν ζήτημα λήψης μέτρων στην Τουρκία διότι η Γερμανία έχει δικές της προτεραιότητες (π.χ. μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών), «οι δικοί μας» δεν εξοργίστηκαν, αλλά υιοθέτησαν την εισήγηση για πολιτική  ΜΟΕ.

Σήμερα, καθώς η Τουρκία προχωρά σε νέα επιδρομή εις βάρος της Κύπρου με το γεωτρύπανο «Abdul Hamid», θα μπορούσε αυτό να ξυπνήσει τους «δικούς μας» από το λήθαργο των ΜΟΕ; Δυστυχώς, δεν μπορεί να προσδοκούμε οτιδήποτε από μυαλά που θεωρούν ότι με τα λόγια τους, θα υποχρεώσουν την Τουρκία σε λύση για επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ κι έχουν εγκαταλείψει προ καιρού τον ορθολογισμό. Η ελπίδα βρίσκεται στους πολίτες που αναγνωρίζουν ότι απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό είναι αναγκαία η αυτοπροστασία μας στο πλαίσιο μιας ορθολογικής πολιτικής για  αποτροπή και ειρηνική διευθέτηση. Τα ευφάνταστα παραμύθια βολεύουν τους ξένους αλλά οδηγούν στη συντριβή μας. Πάντως, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, αλλά απαιτείται διορατικότητα και ορθολογισμός, που δυστυχώς δεν υπάρχουν.   

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο

infognomonpolitics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *