Μια καλοστημένη επιχείρηση προώθησης λαθρομεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -λαθρομετανάστες οι οποίοι όμως πρέπει να μείνουν πάση θυσία στην Ελλάδα- με πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήρια είχε στήσει ένας Ιρανός με έδρα την Αθήνα και άλλα πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και μια 34χρονη Ρουμάνα.

Οι κατηγορούμενοι διακινούσαν τα έγγραφα μέσω της εφαρμογής telegram έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ σε αλλοδαπούς που έφθαναν παράνομα στη χώρα μας και ήθελαν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι όμως που απαγορεύεται καθώς όσοι φτάνουν στην Ελλάδα πρέπει και να παραμείνουν μόνιμα.

Το κύκλωμα λειτουργούσε από το 2019 και έφερνε συστηματικά μετανάστες από το Ιράν και χώρες της Ασίας και της βόρειας Αφρικής  στην Τουρκία και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας, τους έστελναν αεροπορικώς και με πλαστά έγγραφα που είχαν προμηθευτεί μέσω «telegram» σε Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία.

Τα μέλη του κυκλώματος ίδρυαν κανάλια στο πλαίσιο της εφαρμογής, στα οποία είχαν τη δυνατότητα είτε ως υποψήφιοι «προμηθευτές» να δημοσιεύουν φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία διέθεταν προς πώληση, είτε ως υποψήφιοι «απλοί χρήστες» να μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των διαθέσιμων ταξιδιωτικών εγγράφων το επιθυμητό προς αγορά ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφάλιζε τη διακίνηση εγγράφων σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντας σε επαφή «προμηθευτές» ταξιδιωτικών εγγράφων και «απλούς χρήστες» υποψήφιους αγοραστές. Οι τιμές των εγγράφων κυμαίνονταν από 200 έως και 1.500 ευρώ έκαστο, ανάλογα με το είδος του εγγράφου και τη χώρα προέλευσης του.

Τα έγγραφα παραδίδονταν στους αγοραστές, είτε δια ζώσης, είτε ταχυδρομικά, ενώ οι πληρωμές των εγγράφων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε και παράλληλη δράση του κυκλώματος που αφορούσε την τέλεση παράνομων προωθήσεων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μετανάστες προωθούνταν από την Αλεξανδρούπολη και κατέληγαν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη που διαχειρίζονταν ένας 30χρονος Ιρανός που συνελήφθη.

Κατά τη δίκη, η οποία έγινε πριν από λίγες ημέρες ο Ιρανός, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» στην υπόθεση, καταδικάστηκε, αλλά ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση μιας και αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Μάρτυρας στην υπόθεση  κατέθεσε ότι όλοι οι Ιρανοί που έφταναν στην Ελλάδα ήθελαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία αλλά δεν τους επέτρεπαν να βγουν από το διαμέρισμα που τους κρατούσαν στην Αθήνα για να μην τους πιάσει η αστυνομία μιας και δεν είχαν χαρτιά και τους ανάγκαζαν να μείνουν διά βίου στην Ελλάδα.

Τώρα με αυτή την μεγάλη επιτυχία των ελληνικών αρχών με βοήθεια από τις Αμερικάνικες Αρχές, τις αρχές της Γερμανίας και φυσικά της Europol, όλοι οι λαθρομετανάστες θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *