Υπερψηφίστηκε η κύρωση του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές στην ελληνική Βουλή, σήμερα, Πέμπτη (21/7).

Συγκεκριμένα, με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές, το οποίο προβλέπει συνεργασία των δύο μερών ως προς την εφαρμογή των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας μεταξύ Μπανγκλαντές και ΕΕ για την επανεισδοχή πολιτών του Μπαγκλαντές.

Tι περιέχει το μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή

Πλέον, δηλαδή η διαδικασία απευθείας επιστροφών προς το Μπαγκλαντές, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, γίνεται πιο άμεση και έχει έναν άρρηκτα δεσμευτικό χαρακτήρα. Με το Μνημόνιο, η χώρα μας θα διαθέσει 4.000 ανά έτος, άδειες παραμονής για τα επόμενα πέντε έτη, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα (έρχονται δηλαδή έχοντας συγκεκριμένη θέση εργασίας).

Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως εννέα μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής, ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια και μετά το πέρας πενταετίας θα επιστρέφουν αναγκαστικά στη χώρα τους. Μεταβατικά, θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές, που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα, να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως εννέα μήνες ανά έτος, και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής και στο τέλος της πενταετίας θα επιστρέψουν κι αυτοί στη χώρα τους.

Ο Μηταράκης για το μνημόνιο Ελλάδας-Μπαγκλαντές

«Βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Πολιτική που ήδη φέρνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αφού οι ροές το 2021 ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας, στις 8.745 και φέτος φαίνεται ότι θα είναι οι δεύτερες χαμηλότερες της δεκαετίας και παρά τις πιέσεις, οι διαμένοντες στα νησιά μειώθηκαν σε 2.370 από 41.000 και οι δομές σε 34 από 121», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Επισήμανε ότι αυτή την στιγμή, η ελληνική οικονομία έχει πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στον αγροτικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οικιακές εργασίες, τουρισμός και κατασκευές.

Ωστόσο εξήγησε ότι η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικούς πρέπει να γίνεται με κανόνες, νόμιμα και όχι με κυκλώματα λαθροδιακινητών και «με το Μνημόνιο αυτό για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης στη νόμιμη μετανάστευση και την αξιοποίησή της για τις ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό».

Εστιάζοντας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες λειτουργούν ως ένα ενιαίο πλαίσιο, ανέφερε τη θέσπιση νέου τύπου άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για την παροχή εποχικής εργασίας από έναν έως πέντε έτη, με την οποία επιτυγχάνεται η μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται κάθε χρόνο νέα εθνική θεώρηση για εποχική εργασία, που αφορά το ίδιο πρόσωπο, προς διευκόλυνση τόσο των αγροτών όσο και των ελληνικών προξενικών αρχών.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός, γενικότερα τίθεται σε επανεξέταση όλο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης, με στόχο ένα νέο Κώδικα Μετανάστευσης εντός του 2022 και τόνισε ότι υπάρχει σαφές όριο, στο σύνολο των αδειών που εκδίδεται.

Ο συνολικός αριθμός κάθε είδους άδειας παραμονής για εργασία καθορίζεται με το άρθρο 11 του ν.4251/14, με ΚΥΑ όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Καθορίζεται δηλαδή ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών, ανά Περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.

Η ΚΥΑ προβλέπει 62.000 θέσεις μόνιμης εργασίας και 112.000 θέσεις εποχικής εργασίας, σύνολο δηλαδή 174.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 165.000 αφορούν τον αγροτικό τομέα.

«Με τις διμερείς συμφωνίες, στόχος μας είναι, αφενός να προσδιορίσουμε όρια για τους εργαζόμενους από κάθε χώρα, αφετέρου να συνεργαστούμε ενεργά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Δημιουργούμε ένα ολιστικό πλαίσιο συναρμογών στη μετανάστευση, με βασικά συστατικά την αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των συνόρων και της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και τον οργανωμένο, εύτακτο τρόπο με τον οποίο ανοίγουμε τις πόρτες της χώρας μας σε επενδύσεις και δυνητικό εργατικό δυναμικό.

Ένα νέο μοντέλο μετανάστευσης που δημιουργεί προηγούμενο ως μια καλή πρακτική προς αξιοποίηση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο, θέτουμε τους κανόνες, δημιουργούμε μια Χάρτα ικανοτήτων προς διάθεση στην αγορά εργασίας και εξαλείφουμε σταδιακά τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης.

Στο Μεταναστευτικό, η χώρα μας διαθέτει σχέδιο και τη βούληση να το υλοποιήσει, κομίζοντας πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία προηγούμενων ετών και με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *