Σε ετοιμότητα έχει τεθεί για άλλο ένα καλοκαίρι ο μηχανισμός του Δήμου Αχαρνών, με αυξημένες περιπολίες στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων δασοπροστασίας . Το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλες οι απαιτούμενες εργασίες και πλέον έχουν ξεκινήσει και οι καθημερινές περιπολίες ώστε σε περίπτωση συμβάντος να κινηθεί άμεσα ο μηχανισμός αντιμετώπισής του. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αχαρνών σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται έχουν καταστρώσει ένα πλάνο, το οποίο καλύπτει τις υψηλές ανάγκες της περιοχής. Το πλάνο αυτό αναπροσδιορίζεται σε περίπτωση που ο δείκτης επικινδυνότητας, ο οποίος ανακοινώνεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι αυξημένος, δηλαδή πάνω από τρία.

Η συγκέντρωση δυνάμεων που επιχειρήθηκε έχει δημιουργήσει ένα μικρό στόλο ο οποίος περιλαμβάνει συνολικά 6 υδροφόρα οχήματα. Τρία εξ αυτών είναι του Δήμου, δύο της Περιφέρειας, τα οποία θα σταθμεύουν σε καίρια σημεία τις μέρες αυξημένου κινδύνου, ενώ υπάρχει και ένα ακόμη, το οποίο έχει προσφέρει αφιλοκερδώς η κ. Δήμητρα Θηβαίου.Από εκεί και πέρα, ισχυρή περισσότερο από ποτέ είναι η παρουσία των εθελοντικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής. Στις περιπολίες θα χρησιμοποιούνται τα εξής οχήματα: 3 αυτοκίνητα τύπου τζιπ με δεξαμενές, με τα οποία επιχειρεί ο Δήμος, 2 τζιπάκια με μικρές δεξαμενές που επιχειρούν οι Φίλοι του Δάσους και οι Εθελοντές Αχαρνών και Θρακομακεδόνων και 8 ιδιόκτητα αυτοκίνητα εθελοντών. 

Στο πλαίσιο της οργάνωσης και του συντονισμού των δράσεων πραγματοποιούνται διαρκώς συναντήσεις μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντικών ομάδων, όπου κάθε φορά διαπιστώνεται το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που επικρατεί.Οι εθελοντικές ομάδες που συμμετέχουν ουσιαστικά στη δασοπροστασία της Πάρνηθας είναι: το Πυροφυλάκιο Θρακομακεδόνων «ΠΑΡΝΑ» (Νίκος Ματθαίου), Εθελοντική ομάδα ΕΔΥΔΑ (Πέτρος Παπαδόπουλος), Πυροφυλάκιο Αγίας Παρασκευής (Παρασκευάς Γαρυφάλλου), Σύλλογος Αγίας Παρασκευής (Γιώργος Αρβανίτης),  Εθελοντές Αχαρνών Θρακομακεδόνων (Νίκος Σιδηρόπουλος).

Στο πλαίσιο των δράσεων εντάσσεται και η τοποθέτηση καμερών σε συγκεκριμένα σημεία που απεικονίζουν μεγάλο τμήμα της Πάρνηθας. Το σήμα μέσω κινητών τηλεφώνων παρακολουθείται διαρκώς από εθελοντές, ενώ διαρκώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία για νέες δράσεις.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Αυτεπιστασίας και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος επισημαίνει: «Ευχαριστούμε όλες τις εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε και φέτος το καλοκαίρι για την προστασία της Πάρνηθας. Κάθε βοήθεια είναι σημαντική, όταν πρέπει να καλύψουμε μια τόσο μεγάλη έκταση. Ευχαριστούμε και την κ. Δήμητρα Θηβαίου που βρίσκεται πάντα δίπλα μας, αλλά και την Περιφέρεια για τη βοήθειά της».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *