Η Τουρκία τον Μάιο του 2022, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την υποκριτικά  φιλική υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη από τον «κανονικό ισλαμοφασίστα» (κατά τον Τούρκο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, πρώην διευθυντή του ΟΗΕ στη Σλοβενία, δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζενγκίζ Ακτάρ –συνέντευξηστον δημοσιογράφο Δημοσθένη Γκαβέα, 10/12/2019), επανήλθε τάχιστα στο κλίμα του υβριδικού πολέμου της τελευταίας διετίας όχι μόνο με προκλητικές και μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και με σχεδόν καθημερινό «εκφοβισμό» (bullying), καθώς και χονδροειδή Fake News.

Είναι πρακτικά αδύνατο να παρατεθούν όλες οι καθημερινές υπερβολές των διάφορων αξιωματούχων των Τούρκων ισλαμιστών και παντουρκιστών που καταγράφηκαν τον μήνα Μάιο 2022, μπορούμε όμως να πάρουμε μια μικρή «γεύση»:

Στις 5 Μαΐου 2022, ο μαιτρ της Γκεμπελικής προπαγάνδας Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε (μεταξύ άλλων): «Άνθρωποι πέθαναν στη θάλασσα γιατί τα φουσκωτά τους τρυπήθηκαν στη μέση της θάλασσας. Ευθύνη σε αυτό έχει και η Ελλάδα. Η Ελλάδα ευθύνεται για τους θανάτους, ενώ από τη στιγμή που αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια τους, η Frontex και συνεπώς η ΕΕ έχουν επίσης ευθύνη. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν!». Η Τουρκία βέβαια, με την λογική των παντουρκιστών, δεν έχει καμία ευθύνη που καθημερινά στέλνει υπερφορτωμένες βάρκες με δυστυχισμένους ανθρώπους από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή, εισπράττοντας παράλληλα δισεκατομμύρια από την Ε.Ε. προκειμένου να… τους εμποδίσει!

Στις 7 Μαΐου 2022, ένας άλλος Τούρκος μαιτρ της Γκεμπελικής παραπληροφόρησης (ο ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ), σε δηλώσεις του από Τουρκική ναυτική βάση έκανε την ημέρα νύχτα, δηλώνοντας (μεταξύ άλλων) και τα εξής: «Εμείς στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο στην Κύπρο, σε όλες μας τις δραστηριότητες, υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και το διάλογο. Υποστηρίζουμε την επίλυση όλων των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους και τρόπους. Αλλά δυστυχώς η Ελλάδα συνεχώς με προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις, συνεχίζει ακόμα την επιθετική και επεκτατική πολιτική της

Στις 9 Μαΐου 2022, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, «φόρτωσε» σε Κύπρο και Ελλάδα τα αδιέξοδα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, με την καθιερωμένη, τουρκική παραπληροφόρηση: «Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε μία στασιμότητα στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ. Ο πιο σημαντικός λόγος αυτής της στασιμότητας ήταν το Κυπριακό θέμα, τα μονόπλευρα και προκλητικά βήματα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης γύρω από το νησί, όπως δυστυχώς και οι NAVTEX που ανακοίνωσε στο Αιγαίο η γειτονική μας Ελλάδα, με σκοπό την δημιουργία τετελεσμένων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την τελευταία στο Βαρώσι… ούτε κουβέντα!

Στις 13 Μαΐου 2022  ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος την Τουρκία κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «Η Αγία Σοφία βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια και η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ασχολείται με το ζήτημα». Βέβαια, σύμφωνα με την τουρκική λογική, τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η Ελληνική Θράκη, η Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια αλλά οι Τούρκοι «δικαιούνται» δια να ομιλούν επί παντός επιστητού…

Στις 19 Μαΐου 2022, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, το τουρκικό ΥΠΕΞ, ξεπέρασε τον εαυτό του: Κάλεσε την Ελλάδα «να θυμηθεί την σφαγή της Τριπολιτσάς το 1821!»

Στις 20 Μαΐου 2022 ο τουρκικός εκνευρισμός έφθασε, με μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου μέχρι… και την Αλεξανδρούπολη!

Στις 19 Μαΐου 2022, ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Numan Kurtulmuş, σε μια προσποιητή «παράσταση» εκνευρισμού για τις Αμερικανικές βάσεις της Αλεξανδρούπολης είπε τα εξής: «Τι κάνουν αυτές οι βάσεις ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, ποιον θα προστατέψουν για όνομα του Θεού; Ποιον θα προστατέψουν από ποιον; Ή εναντίον ποιων ετοιμάζονται για επίθεση;» Βέβαια κανένας παντουρκιστής δεν αναρωτιέται τι κάνει η Στρατιά του Αιγαίου που εγκαταστάθηκε από το 1974 στα Μικρασιατικά παράλια απέναντι από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Άραγε εναντίον ποιανού εξασκείται για επίθεση;

Στις 23 Μαΐου 2022 ο Τούρκος καθηγητής Ναΐμ Μπαμπούρογλου, πρότεινε σε συνέντευξη του, η Τουρκία να κάνει απόβαση σε μερικά νησιά «όπως κάναμε στα Ίμια το 1996», την ώρα που ένα διαφημιστικό βίντεο του τουρκικού ΕΟΤ χρησιμοποιεί χωρίς κανένα ενδοιασμό ελληνικές αρχαιότητες, θαλασσινά και… μπουζούκι! Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έσταξε δηλητήριο κατά του Έλληνα πρωθυπουργού – και τι δεν είπε, με αποκορύφωμα την βαρύγδουπη δήλωση: «Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του». Τα ίδια βέβαια έλεγε και το 2021 (δεν ήθελε να τον συναντήσει «αηδιασμένος», επειδή (δήθεν) «προκαλούσε την Τουρκία»), αλλά στις 13 Μαρτίου 2022 τον υποδέχτηκε με εντυπωσιακά φιλικό τρόπο, γεμάτο υποκρισία και προσποιητή ευγένεια. Τώρα βλέπει εφιάλτες από την Ελληνική σημαία στην γραβάτα του Αμερικανού προέδρου κατά την επίσημη υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική και από το χειροκρότημα που εισέπραξε κατά την κοινή συνεδρίαση Κογκρέσου και Γερουσίας. Η “Χουριέτ” το μέτρησε (37 φορές σε 42 λεπτά).

Στις 24 Μαΐου 2022 ανακοινώθηκε ότι μεταβαίνουν στην Τουρκία  εκπρόσωποι Σουηδίας και Φινλανδίας, μια μόλις εβδομάδα μετά το «μην κάνετε τον κόπο να έρθετε» του Ρ. Τ. Ερντογάν. Την ίδια ώρα ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών και κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωνε με θράσος πως «Η μοίρα της Κύπρου δεν είναι ο ελληνισμός, αλλά η τουρκοκρατία!»

Τέλος, στις 26 και 31 Μαΐου 2022 ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ότι «Θα ξεκινήσουμε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου αν δεν αποστρατικοποιηθούν!».

Μπροστά στην εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους εξ ανατολών γείτονες σε επιθετικό παροξυσμό, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1 (συμφερόντων οικογένειας Κυριακού) και ΣΤΑΡ (συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη) μας δίνουν την εντύπωση δύο ζάμπλουτων… λιγούρηδων!

Ο ΑΝΤ1 καλομαθημένος από την συνεχή μετάδοση τουρκοσειρών τζάμπα-πράμα την τελευταία δεκαετία, καλομαθημένος στα μεθυστικά κέρδη που αποκόμισε μεταδίδοντας συνεχώς τουρκική γλώσσα, τουρκική πολιτιστική προπαγάνδα (και όχι μόνο), επιδεικνύοντας τουρκική σημαία και παρουσιάζοντας μια ψεύτικη, «ιδανική» εικόνα της τουρκικής κοινωνίας μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, επανήλθε στη προσφιλή του μέθοδο από τις 27 Μαρτίου 2022.

Άρχισε να μεταδίδει μια νέα τουρκοσειρά τζάμπα-πράμα (οι ελληνικές παραγωγές έχουν μεγαλύτερο κόστος), θεωρώντας μάλλον βέβαιη την επανάληψη μιας χρυσοφόρου μετάδοσης.

Ο ΑΝΤ1 λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος ήταν το τηλεοπτικό κοινό που έδωσε ένα ισχυρό ράπισμα στην πλεονεξία για μεγαλύτερα κέρδη του ομίλου, στέλνοντας την τηλεθέαση στα τάρταρα συγκρινόμενη περισσότερο με μεταμεσονύχτια τηλεθέαση παρά με πανάκριβη για διαφημιζόμενους τηλεθέαση βραδινής ζώνης.

Ο όμιλος ΑΝΤ1 δεν το έβαλε όμως κάτω. Με την κατάλληλη «συνεργασία» των διαφόρων media shops (με το αζημίωτο φυσικά) βρήκε πολλούς  διαφημιζόμενους-θύματα να πληρώνουν κάθε βράδυ δεκάδες διαφημιστικά μηνύματα-σφήνες, προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία του.

Οι διαφημιζόμενοι-θύματα ήταν πολλοί, αλλά σίγουρα κάποιοι ξεχώρισαν για την έλλειψη ελέγχου των media shops που διαχειρίζονται κατά το δοκούν (και κατά το μεγαλύτερο όφελος) τα διαφημιστικά τους κονδύλια.

Η αλυσίδα καταστημάτων ΚΡΗΤΙΚΟΣ π.χ. πλήρωσε τον μήνα Μάιο 2022, από την τσέπη των πελατών της (το διαφημιστικό κόστος επιβαρύνει τις τιμές στο ράφι που τις πληρώνει ο καταναλωτής), μέσα σε 18 εκπομπές της τουρκοσειράς του ΑΝΤ1 με την εξευτελιστική τηλεθέαση, 32 διαφημιστικά μηνύματα-σφήνες! Πέρα από την σπατάλη διαφημιστικών κονδυλίων, υπάρχει και η «ηθική» χρέωση της αλυσίδας για την υποστήριξη της τουρκικής προπαγάνδας στην Ελλάδα και την πλήρη έλλειψη εθνικής ευαισθησίας απέναντι στην γενικότερη τουρκική απειλή. Είναι πάντως πολύ πιθανό ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας κ. Άγγελος Κρητικός να μην έχει γνώση για τα συμβαίνοντα, με αποτέλεσμα οι διάφοροι επιτήδειοι  να κάνουν πάρτι γύρω του.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για πολλές άλλες επιχειρήσεις όπως η γιγαντιαία πολυεθνική Nestle Hellas (29 μηνύματα), η αλυσίδα καταστημάτων ΠΛΑΙΣΙΟ (27 μηνύματα), η Diffords για το εισαγόμενο Aperol Spritz (15 μηνύματα), η Γερμανική διαδικτυακή εταιρεία About you (14 μηνύματα), η πολυεθνική ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ που συνέχισε μέχρι τις 11 Μαΐου να σκορπάει τα χρήματα των πελατών της στην τουρκοσειρά (16 μηνύματα) κ.α.

Η «ομάδα» των γιγαντιαίων πολυεθνικών (Procter & Gamble, Unilever, Henkel, Colgate) οι οποίες το 2011 καταδικάστηκαν από την Ευρωπαϊκή και την Γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού για «πρακτικές χειραγώγησης των τιμών» με την δημιουργία καρτέλ, πρόσφερε στην τουρκοσειρά την αξία 72 διαφημιστικών μηνυμάτων, με την Procter & Gamble να παίρνει και τον μήνα Μάιο την μερίδα του λέοντος (49).

Συνολικά, τον Μάιο 2022 μεταδόθηκαν 18 εκπομπές τουρκοσειράς – τζάμπα πράγμα, όλες με εξευτελιστική τηλεθέαση στην πανάκριβη, βραδινή ζώνη του ΑΝΤ1 «αποφέροντας» έσοδα από 665  διαφημιστικά μηνύματα-σφήνες. Όλες οι εταιρείες που πλήρωσαν διαφήμιση στην τουρκοσειρά του ΑΝΤ1 τον Μάιο 2022 βρίσκονται εδώ.

Όσον αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ επανάφερε (από 30/5/2022), καθημερινά στις 7 το πρωί, την μετάδοση μιας παμπάλαιας τουρκοσειράς η οποία υπάρχει ολόκληρη και δωρεάν στο διαδίκτυο (Ελίφ). Με δεδομένο ότι το κόστος της σειράς που μεταδίδεται από το 2018 είναι λογικό να έχει αποσβεστεί, κάθε διαφημιζόμενος-θύμα που εμπιστεύεται σε media shop το μοίρασμα των διαφημίσεων του, «φορτώνεται» (συνήθως εν αγνοία του), την (διαφημιστική) χρηματοδότηση της τουρκικής προπαγάνδας μέσα στην Ελλάδα και  προσφέρει ένα δώρο στον σταθμό, αν αναλογιστούμε την τηλεθέαση της σειράς που ήταν ήδη στον πάτο της (πολύ μεγαλύτερης) απογευματινής ζώνης. Ευχόμαστε σύντομα και τις δύο τουρκοσειρές στην Ελλάδα να παρακολουθούν μόνο … αυτοί που τις μεταδίδουν!

Tο Ιnternational Hellenic Association (ακομμάτιστος, μη κερδοσκοπικός, μη  κυβερνητικός οργανισμός) απευθύνει και πάλι έκκληση προς τα στελέχη των διαφόρων εταιριών να σταματήσουν να αδιαφορούν απέναντι στις εθνικές ευαισθησίες των πελατών τους και να σταματήσουν να επιδεικνύουν  εθνική αναισθησία υποστηρίζοντας με διαφημιστικό χρήμα την τουρκική προπαγάνδα που μεταδίδουν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μέσα στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Τουρκοσειρών του ΙΗΑ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στους διαδόχους του Παντελή Παντελιάδη κ.κ. Αριστοτέλη και Στέφανο Παντελιάδη (αλυσίδα My Market και εταιρεία ΟΠΤΙΜΑ) για την ανταπόκριση τους στην έκκληση του ΙΗΑ, αμέσως μόλις έλαβαν σχετική γνώση.

Εμείς στο ΙΗΑ δεν θα παρακολουθούμε κανένα πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1 και ΣΤΑΡ μέχρι να σταματήσουντην  καθημερινή μετάδοση τουρκικής γλώσσας και τουρκικής προπαγάνδας ήπιας ισχύος μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Εμείς στο ΙΗΑ θα συνεχίσουμε να μην αγοράζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πληρώνουν από την δική μας τσέπη διαφημιστικό χρήμα σε τουρκοσειρές που μεταδίδονται σε πανελλήνια εμβέλεια από τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η μετάδοση τουρκικής γλώσσας, η συνεχής επίδειξη τουρκικής σημαίας και η ύπουλη τουρκική προπαγάνδα για τον «γενναίο Τούρκο στρατιώτη» μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι θα σταματήσει οριστικά μόνο όταν ολοένα και περισσότεροι τηλεθεατές και  καταναλωτές αρχίσουννα ευαισθητοποιούνταιμε πράξεις όπως η επιλογή άλλου καναλιού και η αποχή από την αγορά των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαφημίζονται.

Είναι απλό: Παίζουνε Τούρκικο; Αλλάζουμε Κανάλι!

Παρατηρήσεις:    (1) Εάν επιθυμείτε να διαμαρτυρηθείτε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 για την μετάδοση της τουρκικής γλώσσας και την επίδειξη τουρκικής σημαίας μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στο τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού 210 6886 100 (2)  Όλες οι εταιρείες, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που διαφημίζονται στην τουρκοσειρά του ΑΝΤ1, αναρτώνται κάθε μήνα στο Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκοσειρών του ΙΗΑ.(3) Στην καταμέτρηση των διαφημίσεων δεν συμπεριλαμβάνονται όσες διαφημίσεις περιέχουν κοινωνικά μηνύματα (Εμβολιαζόμαστε, Χαμόγελο του παιδιού, Καθαρές θάλασσες, Αδέσποτα, Missing Alert κ.ο.κ.) (4) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ σταμάτησε πριν από το Πάσχα την μεταμεσονύχτια μετάδοση τουρκικής προπαγάνδας με τον αλά-τούρκα Νοτιοκορεάτικο «Γιατρό» (5) Η επόμενη ανακοίνωση μηνός Ιουνίου, θα εκδοθεί την Σάββατο 2 Ιουλίου 2022.

Επιτροπή «Τουρκοσειρών» του ΙΗΑ

Περισσότερες πληροφορίες στην ενότηταΤΟΥΡΚΟΣΕΙΡΕΣ 2020/22

International Hellenic Association
Delaware U.S.A

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *