Υπάρχει υπόγεια συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας και παραδίδονται στο Κίεβο όλα τα όπλα των νησιών;

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της γερμανικής πρότασης για μεταφορά των μοναδικών ΤΟΜΑ που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά BMP-1P, περί τα 130 συνολικά, στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους με γερμανικά Marder-1A3 ή Α5.

Tα ερωτηματικά δεν εστιάζονται στο αν είναι καλλίτερα ή χειρότερα τα BMP-1P από τα γερμανικά ΤΟΜΑ (αλλού υπερτερούν τα ρωσικά, αλλού τα γερμανικά, καθώς είναι περίπου της ίδιας ηλικίας) αλλά κατ’αρχήν στο αν τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder-1A3/Α5 πρόκειται να μεταφερθούν στα νησιά για να αντικαταστήσουν τα BMP-1!

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι ότι ΔΕΝ θα μεταφερθούν στα νησιά, αλλά θα ενταχθούν στις μονάδες των Leopard-2HEL/A4 στον Έβρο ή σε μικτά μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων με Leopard-1A5 (για τα οποία η Γερμανία παίρνει εντός των επόμενων μηνών από την Ελλάδα «χρυσό» συμβόλαιο 2 δισ. για να εκσυγχρονιστούν!).

Και αυτό μπορεί επιχειρησιακά να είναι το λογικό αφού τα Marder-1 έχουν το ίδιο σασί με τα Leopard-1 και συνεπώς πολλά ανταλλακτικά είναι κοινά, αλλά το θέμα είναι τι θα μείνει στις μονάδες Πεζικού στα νησιά;

Η απάντηση από πηγές του ΓΕΣ είναι ότι «Θα αντικατασταθούν με Μ113».

Ναι, αλλά τα BMP-1 μπορούσαν να σταματήσουν μια απόβαση, μπορούσαν να καταφέρουν ακόμα και καίριο κτύπημα στα τουρκικά αποβατικά με το πυροβόλο των 73 χλστ.

Tα Μ113 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), όχι ΤΟΜΑ, δηλαδή Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης οπλισμένα με πυροβόλο.

Και βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς «Το πυροβόλο των 20 χλστ. των Marder-1 με καταγωγή από τον Β’ΠΠ θα έκανε την διαφορά στα νησιά;».

Ναι, θα υπήρχε ένα αυτόματο πυροβόλο που υπό συνθήκες θα προσέφερε σε ακτίνα μέχρι τα 3 χλμ. περισσότερα και από το ρωσικό πυροβόλο των 73 χλστ.

Άλλωστε το διαμέτρημα των 20 χλστ. έχει υπηρετήσει επί δεκαετίες και ακόμα υπηρετεί σε ορισμένα νησιά ως αντιαεροπορικό/αντιαποβατικό πυροβόλο (το RH-202).

Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν ότι δίνουμε τα BMP-1, το ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν στα νησιά, όπως δεν πρόκειται να αντικατασταθούν και οι ρουκέτες των 122 χλστ. των ρουκετοβόλων RM-70 που στείλαμε στην Ουκρανία, τα αντιαρματικά RPG-18 που επίσης αφαιρέθηκαν από αποθήκες των νησιών, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ110 που αποσύρονται για συντήρηση και δεν επιστρέφουν κλπ.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αποστρατικοποιούν «με το γάντι» τα νησιά, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Άγκυρα.

Και μια καλή απάντηση θα ήταν στο ερώτημα «Με ποιο ΤΟΜΑ θα αντικατασταθούν τα BMP-1 στα νησιά;».

Οι διαρροές από το ΥΠΕΘΑ ότι «ήταν παλιά και είχαν προβλήματα συντήρησης και διαθεσιμότητας» είναι απλά ψευδείς.

Ίδια ηλικία με τα Marder-1 έχουν και βέβαια οι στρατιωτικοί στα νησιά ξέρουν να τα χειρίζονται και να τα συντηρούν άριστα.

Ακόμα και αν πήγαιναν (που δεν θα πάνε) τα γερμανικά Marder-1 στα νησιά, σε πόσα χρόνια θα μάθαιναν να τα χειρίζονται στο ίδιο επίπεδο και να εντάσσονται στην εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς πρόβλημα;

Γιατί τα νησιά, ακόμα και αν πήγαιναν εκεί τα Marder-1 θα έμεναν τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς ΤΟΜΑ. Γιατί άλλο να ενταχθεί σταδιακά ένα νέο σύστημα με την σταδιακή απόσυρση του προηγούμενου και άλλο να φύγει το παλιό μέσα σε μία νύχτα και να έρθει μετά από μερικούς μήνες ένα άλλο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στον Ελληνικό Στρατό.

Ερωτήσεις που χωρίς απαντήσεις συνιστούν κάτι που ξεκινά από «π» και τελειώνει σε «α».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *