Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράνοι οποίοι προχώρησαν σε ρεσάλτο σε δύο ελληνικά τάνκερ την Παρασκευή στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα ενός (ρωσικού) τάνκερ υπό ιρανική σημαία στην Κάρυστο, επικαλούνται μια ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίαs Περιβάλλοντοs Νότιαs Καρυστίαs, η οποία κάνει αναφορά στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε ότι έγινε μετά από εντολή των αμερικανικών Αρχών.

Μάλιστα, από το τάνκερ Lana (σ.σ. πρώην Pegas, ρωσικής ιδιοκτησίας που… αστραπιαία άλλαξε σε ιρανική σημαία για να αποφύγει αμερικανικές κυρώσεις) αφαιρέθηκε το φορτίο του (πετρέλαιο) και μεταφέρθηκε σε άλλο, για να παραδοθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Ιρανούς, «λίγες εβδομάδες μετά την ελληνική πειρατεία στην κατάσχεση του ιρανικού πετρελαιοφόρου, αναφέρεται ότι το φορτίο αυτού του δεξαμενόπλοιου μεταφέρεται σε άλλο δεξαμενόπλοιο με μη τυποποιημένο τρόπο. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι ακόμη και αν ένα χιλιοστό του φορτίου διαρρεύσει στη διαδικασία μεταφοράς στη θάλασσα, θα προκληθεί ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά, οπότε το δεξαμενόπλοιο έπρεπε να φύγει άμεσα από το λιμάνι της Καρύστου».

https://t.me/sepah_pasdaran/107406?embed=1

Η ανακοίνωση την οποία επικαλούνται οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, εκδόθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στις 20 Μαΐου με τίτλο: «Διαμαρτυρία – πετρελαιοφόρο στον Κόλπο Καρύστου».

Και ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

Εδώ και 40 μέρες παραμένει εγκλωβισμένο στον κόλπο της Καρύστου ρωσικό τάνκερ LANA (πρώην Pegas) χωρητικότητας 115.000 τόνων, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο λόγω μηχανικής βλάβης. Δεν είμαστε αρμόδιοι να σχολιάσουμε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της κατάστασης, αλλά ενημερωθήκαμε από δημοσίευση του Star Κεντρικής Ελλάδας και από ξένα ΜΜΕ, ότι κατευθύνεται άλλο τάνκερ προς τον κόλπο της Καρύστου για να γίνει μεταφόρτωση του κατασχεμένου φορτίου όπως δείχνει και το σχετικό screenshot πού επισυνάπτουμε…

Πρωτοφανές στα χρονικά μεταφόρτωση χιλιάδων τόνων αργού πετρελαίου σε ακατάλληλο χώρο, σε λιμάνι κοντά σε κατοικημένη περιοχή και τουριστικές παραλίες.

Και μόνο 1/1000 του φορτίου να διαρρεύσει στην θάλασσα κατά την διαδικασία της μεταφόρτωσης, η οικολογική ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη.

Ως έχοντες έννομο συμφέρον, ζητούμε να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΩΣ το πλοίο από τον κόλπο της Καρύστου και να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο μεταφόρτωσης που να πληρεί όλες τις συνθήκες ασφαλείας.

Δεν θα πληρώσει το φυσικό περιβάλλον της Καρυστίας ακόμη ένα βαρύ τίμημα των πολιτικών επιλογών της κάθε κυβέρνησης. Αρκεί η σταδιακή μετατροπή της ορεινής Καρυστίας σε αιολική βιομηχανία, μας έμεινε η θάλασσα, ας την προστατέψουμε.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ, ΤΩΡΑ!!

Το παραπάνω κείμενο έχει αποσταλεί ως διαμαρτυρία του Συλλόγου μας προς τους εξής αποδέκτες:

1. Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

2. Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας

3. Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στ. Ελλάδας

4. Δ/νση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας

5. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος

6. Ευρωκοινοβούλιο – γραφείο Ελλάδας

7. Γραφείο Πρωθυπουργού

8. Υπουργείο Ναυτιλίας

9. Greenpeace Hellas

10. Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

11. WWF Hellas

12. Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών ‘Αρχιπέλαγος’

13. Βουλευτές Ευβοίας

*φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *