Οι δυτικές κυρώσεις δεν μπόρεσαν να κλονίσουν την πραγματική και κλειστή ρωσική οικονομία

Σε άρθρο του ο Economist, λέει την πικρή για τους Δυτικούς αλήθεια, ότι όχι μόνο δεν έχει καταρρεύσει η ρωσική οικονομία και αντέχει απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, αλλά και ότι μέσα στην Ε.Ε. έχουν αρχίσει να βλέπουν πως τα μέτρα εναντίον της Μόσχας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες της όσο και στις οικονομίες των χωρών μελών.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ στα «φανταστικά» λεφτά και στην «φανταστική» οικονομία που έχουν ξεχάσει ότι αυτός που κατευθύνει το παιχνίδι δεν είναι αυτός που τυπώνει «αεροχρήμα» αλλά αυτός που διαθέτει τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες και στρατιωτική ισχύ.

Δυστυχώς για την Δύση όλα αυτά τα διαθέτει η Ρωσία.

Και οι ΗΠΑ τα διαθέτουν σε κάποιο βαθμό αλλά σίγουρα δεν τα διαθέτουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν πολύ «κομινφό», οπότε θεωρούν πως έτσι θα είναι και οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη.

Η συνήθεια είναι κακό πράγμα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές Απριλίου υπήρχαν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία αψηφούσε τις προβλέψεις περί κατάρρευσης, ακόμη και όταν οι δυτικές χώρες εισήγαγαν πρωτοφανείς κυρώσεις.

Με τη βοήθεια των ελέγχων κεφαλαίων και των υψηλών επιτοκίων, το ρούβλι έχει πλέον την ίδια αξία με εκείνη που είχε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία συμβαδίζει με τις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.

Ανθεκτικότητα της πραγματικής οικονομίας

Η πραγματική οικονομία είναι επίσης εκπληκτικά ανθεκτική. Είναι αλήθεια ότι οι ρωσικές τιμές για τον καταναλωτή έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, καθώς η αρχική υποτίμηση του ρουβλιού έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες και πολλές δυτικές εταιρείες αποσύρθηκαν, μειώνοντας την προσφορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς τους φαίνεται να αυξάνεται.

Αλλά οι μετρήσεις «σε πραγματικό χρόνο» της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί ελάχιστα. Μετά από μια ανάπαυλα τον Μάρτιο, οι Ρώσοι φαίνεται να ξοδεύουν αρκετά ελεύθερα σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια

Άλλωστε 10% έχουν αυξηθεί και οι τιμές για τους Ευρωπαίους. Τόσος είναι ο πληθωρισμός τους όπως και για τους Αμερικανούς.

Στις 29 Απριλίου η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 17% σε 14%, ένδειξη ότι ο χρηματοπιστωτικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο έχει υποχωρήσει. Η ρωσική οικονομία αναμφίβολα συρρικνώνεται, αλλά οι προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων για μείωση του ΑΕΠ έως και 15% φέτος δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

Ακόμα και πριν από την εισβολή η Ρωσία ήταν μια αρκετά κλειστή οικονομία, γεγονός που περιόρισε την επίδραση των κυρώσεων. Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για την ανθεκτικότητα της οικονομίας σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα.

Μετά την εισβολή η Ρωσία έχει εξάγει τουλάχιστον 65 δισ. δολάρια σε ορυκτά καύσιμα μέσω πλοίων και αγωγών, υποστηρίζει το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, ένα think – tank στη Φινλανδία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της κυβέρνησης από τους υδρογονάνθρακες αυξήθηκαν πάνω από 80% σε ετήσια βάση. Στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση των εισαγωγών όλων των ρωσικών πετρελαίων, η οποία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, αναμένετε ότι η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει.

Το ζήτημα είναι η ΕΕ που ζει με «φούσκες» πως θα επιβιώσει; Η Ρωσία ακόμα κι αν δεν πουλήσει πουθενά τα προϊόντα της στην τελική θα τα έχει.

Ο Ρώσος θα συνεχίσει να τρώει χαβιάρι και να καταναλώνει καύσιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *