Οι τρεις δείκτες της Wall Street, Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq έχουν χάσει 10,6%, 23,6% και 14,4% αντίστοιχα από την αρχή του έτους

Οι Αμερικανοί θυμούνται με νοσταλγία τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Tραμπ όταν η οικονομία επί των ημερών του πήγαινε «τρένο» και στον πλανήτη «δεν άνοιγε μύτη», καθώς οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές επί θητείας Τζο Μπάιντεν βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» και ο πλανήτης τελεί υπό καθεστώς παγκόσμιας σύρραξης.

Η οικονομική ζημιά που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ και παγκοσμίως οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου πράγματα για τα οποία η βασική ευθύνη είναι του Τζο Μπάιντεν.

Σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street καταρρέουν ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 475 μονάδες ή κατά 1,44% και διαμορφώνεται στις 32.324 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 χάνει 1,5% και επιστρέφει στις 4.061 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, τέλος, καθορίζεται στο -1,5% και τις 11.963 μονάδες.

Η αισθητή μείωση της διάθεσης για ρίσκο συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες παραμένουν σε καθοδική τροχιά, ως απόρροια του δυσμενούς επενδυτικού περιβάλλοντος. Εξάλλου, από τις αρχές του 2022, οι τρεις δείκτες έχουν χάσει 10,6%, 23,6% και 14,4% αντίστοιχα, ευρισκόμενοι στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%) αλλά και η προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής (επίκεινται νέες αυξήσεις έως 50 μ.β.) βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, ενόσω η διαθέσιμη ρευστότητα γίνεται ολοένα και ακριβότερη, ολοένα και λιγότερη.

Τα υψηλότερα επιτόκια, μάλιστα, επηρεάζουν περισσότερο τις τεχνολογικές εταιρείες, όπως τις μετοχές των Meta και Nvidia, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον 4%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Tesla και Alphabet υποχωρούν κατά 3,3% και κατά 1,7%, αντίστοιχα.

«Αναμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες, καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να αυξάνονται» τονίζει ο Maneesh Deshpande από τη Barclays. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια μεγάλη bear market (πτωτική περίοδος), καθώς το περιθώριο ανόδου είναι περιορισμένο».

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου σκαρφαλώνει κοντά στο 3,2%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Όλα αυτά είναι απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, των παράλογων αντι-ρωσικών κυρώσεων και της αντι-ρωσικής υστερίας και της επικίνδυνης πολιτικής Τ.Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι ο Ν.Τραμπ έχει προβεί σε σκληρή κριτική κατά του Τ.Μπάιντεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον οποίο ο ίδιος προκάλεσε, επιχειρώντας να «πνίξει» την Ρωσία μέσα στην «αυλή» της.

Ο Ν.Τραμπ είναι ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος στην σύγχρονη εποχή στου οποίου τη θητεία οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν ή δεν προκάλεσαν κάποιον πόλεμο και η αμερικανική οικονομία πέτυχε εξωπραγματικές επιδόσεις.

Όταν αποχώρησε ο Ν.Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου του 2021 είχε πει: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος επειδή ήμουν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε έναν καινούργιο πόλεμο».

Τώρα με τον Τ.Μπάιντεν κινδυνεύουμε να δούμε ακόμα και τον Πόλεμο των Πολέμων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *