Ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε καταφέρθηκε εναντίον της Αυστραλίας, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στα Νησιά Σολομώντα και την Κίνα.

Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Σογκαβάρε δήλωσε πως η χώρα του Ειρηνικού δεν είχε προειδοποιηθεί το 2021 ότι η Αυστραλία επρόκειτο να υπογράψει μια συμφωνία ασφαλείας με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία περιλάμβανε πυρηνικά υποβρύχια.

Τον Σεπτέμβριο, οι εν λόγω χώρες ανακοίνωσαν την τριμερή αμυντική σύμπραξη γνωστή ως AUKUS, η οποία τους επιτρέπει να μοιράζονται τεχνολογία που καλύπτει την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τα υποβρύχια συστήματα και τις δυνατότητες για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.

“Έμαθα για τη συνθήκη AUKUS από τα μέσα ενημέρωσης. Θα περίμενε κανείς ότι, ως μέλος της οικογένειας του Ειρηνικού, τα Νησιά Σολομώντα και τα μέλη του Ειρηνικού θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε διαβουλεύσεις για να εξασφαλισθεί πως αυτή η συνθήκη AUKUS είναι διαφανής”, δήλωσε ο Σογκαβάρε.

“Αντιλαμβάνομαι ότι η Αυστραλία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνθήκη θέλει, με διαφάνεια ή μη, πράγμα που ακριβώς έκαναν με την AUKUS”.

Ο Σογκαβάρε έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις επικρίσεις από πολλές δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ, για το σύμφωνο ασφαλείας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Κίνα και τα Νησιά Σολομώντα.

“Όταν η Αυστραλία υπέγραψε την AUKUS, δεν κάναμε θεατρινισμούς ούτε υστερίες για τις επιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να έχει σε εμάς”, δήλωσε ο Σογκαβάρε. “Σεβαστήκαμε την απόφαση της Αυστραλίας”.

Στη διάρκεια πρόσφατων ταραχών στα Νησιά Σολομώντα, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν στρατιωτικό προσωπικό, σκάφη και αστυνομία για να υποστηρίξουν τη σταθερότητα της χώρας.

Ωστόσο ο Σογκαβάρε επέκρινε τη συνθήκη που έχουν υπογράψει τα Νησιά Σολομώντα με την Αυστραλία, χαρακτηρίζοντάς την “ανεπαρκή” καθώς “δεν κατάφερε να συγκρατήσει” τις ταραχές το Νοέμβριο.

Η νησιωτική αυτή χώρα, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της Αυστραλίας, έχει πληθυσμό μόλις περίπου 700.000 ανθρώπους, όμως έχει μεγάλη στρατηγική σημασία. Η Κίνα είναι όλο και περισσότερο δραστήρια στον Ειρηνικό, μια περιφέρεια στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *