Η Αρμενία προσέχει την έλλειψη σε πυρομαχικά και UAV

Του Λεονίντ Νερσιγιάν

Τα εγχώριας παραγωγής πυρομαχικά και UAV βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκθεσης «ArmHitech» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αρμενική πρωτεύουσα, Ερεβάν.

Δεν εκπλήσσει το γεγονός, ότι οι αυτόνομες τεχνολογίες βρέθηκαν στο επίκεντρο στην έκθεση «ArmHighTech 2022» που έγινε στην Αρμενία μεταξύ 31 Μαρτίου και 2 Απριλίου, μετά τα σκληρά μαθήματα που πάρθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στο πόλεμο του Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αρμενικές εταιρείες παρουσίασαν διάφορα νέα προϊόντα, όπως το «DEV-3», το οποίο βρίσκεται σε μαζική παραγωγή από τη «Davaro». Η εμφάνιση αυτού του drone μοιάζει με το (ισραηλινής κατασκευής) «IAI Harop» (το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Μετρώντας 2,88 μ., το άνοιγμα των φτερών του «DEV-3» είναι λίγο μικρότερο από του «Harop» και φαίνεται, ότι μεταφέρει μικρότερη μηχανή. Τα πυρομαχικά ζυγίζουν 40 κιλά με ωφέλιμο φορτίο 10 κιλών, 200 λεπτά διάρκεια αποστολής και εύρος μάχης μέχρι 450 χιλιόμετρα.

Ένα UAV της «Davaro», που εμφανίστηκε στην έκθεση «ArmHiTec», δεν διαθέτει σύστημα επικοινωνίας και δυνατότητα δορυφορικής πλοήγησης. Λειτουργεί περισσότερο ως πύραυλος cruise, καθώς τα δεδομένα αποστολής φορτώνονται πριν από την εκτόξευση και η πλοήγηση γίνεται με σύγκριση οπτικών δεδομένων που προέρχονται τον χειρισμό και τους δορυφορικούς χάρτες που έχουν φορτωθεί.

Η DaVaro επίσης αποκάλυψε το drone «Aralez» που φέρει κατευθυνόμενα βλήματα «SMA-A5». Το «Aralez» έχει 7 μέτρα άνοιγμα φτερών, μεταφέρει 50 κιλά φορτίο, σε τέσσερα σημεία πάνω στο drone. Η διάρκεια αποστολής είναι 6 ώρες.

«Τα βλήματα “SMA-A5 έχει τηλεκατευθυνόμενες κεφαλές και ζυγίζουν 9 κιλά».

Ένα τρίτο νέο προϊόν που παρουσιάστηκε από τη «Davaro» στην έκθεση ήταν το «Torq UGV». Αυτό το όχημα εδάφους έχει διάρκεια αποστολής 5 ωρών και βγαίνει σε αυτόματη ή τηλεκατευθυνόμενη λειτουργία. Το «UGV» είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο διαμέτρου 12,7 mm και εκτοξευτές «ATGM».

Το «UAV Lab» (μία άλλη εταιρεία κατασκευής αρμενικών drone) παρουσίασε μη επανδρωμένα ιπτάμενα αεροσκάφη αναγνώρισης. Το «UL-450SE λειτουργεί με εμβολοφόρο κινητήρα και έχει 24 ώρες διάρκεια αποστολής, ενώ η ηλεκτροκίνητη έκδοση «UL-450» μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 8 ώρες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπαν στη «Shephard», ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας έχουν ήδη αρχίσει να χειρίζονται πρώιμα μοντέλα του «UL-300» και «UL-350».

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του πληρώματος, μία από τις πιο αξιοσημείωτη ανακοίνωση στο «ArmHiTec» ήταν ότι ξεκίνησε η παραγωγή της οικογένειας «Lusan APC» στο εργοστάσιο εργαλειομηχανών «Charentsavan».
Το «Lusan» είναι μια έκδοση με άδεια χρήσης από το ρωσικό «Buran 4×4 APC, η οποία βασίζεται στο φορτηγό «GAZ-33088 Sadko».

Η οικογένεια «Lusan» περιλαμβάνει παραλλαγές χωρητικότητας πέντε και δέκα στρατευμάτων και οχήματα για ειδικές αποστολές όπως «medevac». Το όχημα διαθέτει προστασία «NATO STANAG 2» που είναι ελαφρώς βαρύτερο από το αρχικό «Buran».

Η «Charentsavan» έχει συνάψει σύμβαση για την παραγωγή 15 οχημάτων για τον αρμενικό στρατό συν άλλα δύο, τα οποία θα διοχετευθούν σε πελάτες στη Μέση Ανατολή. Η αρμενική βιομηχανία ανέρχεται σήμερα σε περίπου 10%, αλλά υπάρχουν σχέδια να πάει ακόμα πιο ψηλά.

Εν τω μεταξύ, το ραντάρ «Nairi mobile 2D VHF» από το Ινστιτούτο Έρευνας επικοινωνίας του Ερεβάν, που παρουσιάστηκε στην έκθεση «ArmHiTec», παρέχει επιτήρηση 360° και μπορεί να ανιχνεύσει αποτελεσματικά στόχους σε αποστάσεις έως και 400 χιλιόμετρα.

ΠΗΓΗ: Shephard Media

Μετάφραση: ΧΑΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *