Πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς μιλώντας στο ΟΤ Forum ισχυρίστηκε ότι το «Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη». 

«Τώρα είναι η στιγμή και για λόγους γεωπολιτικούς και για λόγους ενεργειακούς, να λύσουμε το θέμα της οριοθέτησης … το Αιγαίο δεν θα είναι χώρος εξορύξεων αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι και ελληνική λίμνη. Έχει και η Τουρκία. Θυμίζω ότι έχουμε 6 μίλια χωρικά ύδατα εμείς, 6 μίλια χωρικά ύδατα η Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο όμως, έχει 12 μίλια η Τουρκία και 6 εμείς. Άρα μπορούμε εκεί να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και να είμαστε επί ίσης βάσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μια δήλωση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στους πολίτες, παρόλα αυτά δεν ασχολήθηκε με αυτή κανείς από την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούνται εκ νέου σενάρια που θέλουν τον Ε.Βενιζέλο να πιέζει για την μεγάλη επιστροφή του στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. 

Ο έμπειρος πολιτικός φέρεται να πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει ως όρο να μπει Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια περίπτωση συγκυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι παρόμοια σενάρια είχαν κυκλοφορηθεί και λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Ν.Ανδρουλάκη, για την οποία έδωσε αγώνα ο Ε.Βενιζέλος.

Η δήλωση του Ε.Βενιζέλου πάντως δεν ήρθε τυχαία τώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κ.Μητσοτάκης μίλησε (ή και συμφώνησε) με τον Ρ.Τ.Ερντογάν για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη. Αυτές τις πληροφορίες είχαμε πριν την επίσκεψη, αυτό επιβεβαίωσε και η τουρκική πλευρά μετά την επίσκεψη. Με την Αθήνα μέχρι και σήμερα να μην έχει ανακοινώσει επίσημα τι ειπώθηκε.

Από πλευράς κυβέρνησης κανείς δεν μιλά για ένα τέτοιο σενάριο καθώς γνωρίζουν ότι το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο, ίσως γι’ αυτό βγήκε μπροστά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα δήλωσε ότι «εάν τα επόμενα όμως πέντε-δέκα χρόνια δεν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα ας τα ξεχάσουμε, γιατί θα πάμε σε άλλες μορφές ενέργειας, τόσο απλά», κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει σχετικά αμέσως.

Ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ μετά τις αντιδράσεις έκανε μια νέα ανάρτηση επί του θέματος, λέγοντας ότι το «Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη», είναι μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Διαβάστε ολόκληρη η ανάρτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου

Πότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη δήλωση «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη».

Επανέλαβα και προχθές κάτι που έχω τονίσει πολλές φορές, ότι η στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και να εκκινεί από την εξουδετέρωση των μονομερών και παράνομων τουρκικών ισχυρισμών που διαστρέφουν τις ελληνικές θέσεις.

Σε αυτό μπορεί να συντελέσουν σημαντικά τρεις απλές και αυτονόητες δηλώσεις:

Πρώτον, ότι η Ελλάδα προφανώς δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα προφανώς δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, από τις πολυμερείς συνεργασίες και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικών πόρων, αυτό όμως προϋποθέτει οριοθετήσεις της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τρίτον, ότι η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο, το δικαίωμά της που απορρέει από την εθνική της κυριαρχία να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Αυτό όμως που μπορεί και πρέπει να γίνει αμέσως είναι να επεκταθούν στα 12 ν.μ τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Αν. Μεσόγειο όπου και η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 12 ν.μ ενώ στο Αιγαίο έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ.

Κάποιοι λοιπόν δήθεν υπερπατριώτες, ίσως και κάποιοι απλώς άσχετοι, φέρονται να εξεπλάγησαν από τη δήλωση ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των επαγγελματιών του εθνικολαϊκιστικού «υπερπατριωτισμού» είναι το ανιστόρητο, η απουσία πραγματικής ιστορικής συνείδησης, πολύ συχνά μάλιστα και γνώσης των ιστορικών γεγονότων.

Η φράση ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη, συνιστά υπενθύμιση και επανάληψη ιστορικής δήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή που διατυπώθηκε προς τον Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη συνάντηση των δυο τότε πρωθυπουργών στο Μοντραί στις 10-11 Μαρτίου 1978. Η σχετική δήλωση περιλαμβάνεται στα πρακτικά της συνάντησης που δημοσιεύονται στον 10ο τόμο του αρχείου Κωνσταντίνου Καραμανλή (γενική επιμέλεια Κ. Σβολόπουλος), σελ. 136.

Η διατύπωση αυτή επαναλήφθηκε προς τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό από τον ειδικό απεσταλμένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρέσβη Δ. Κοσμαδόπουλο, στις 25 Οκτωβρίου 1978. Η αναφορά του πρέσβη δημοσιεύεται στο αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο.π, σελ. 380.

Πρόκειται συνεπώς για επίσημη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού που εκπροσωπούσε διεθνώς τη χώρα.

Θέλω να ελπίζω ότι η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση που ανήκει στο δημοκρατικό – ευρωπαϊκό φάσμα αντιλαμβάνεται τη σημασία των θέσεων αυτών και μπορεί να τις αξιοποιήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *