Ο χάρτης των χρηματοδοτούμενων από το Πεντάγωνο βιοεργαστηρίων στην Ουκρανία- Οι εργολάβοι του Πενταγώνου είχαν πλήρη πρόσβαση στα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας- Η Ουκρανία απέρριψε την πρόταση για δημόσιο έλεγχο των βιο-εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο-

Έγγραφα που διέρρευσαν δίνουν νέες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Πενταγώνου σε βιοεργαστήρια στην Ουκρανία. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, οι εργολάβοι του Πενταγώνου είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας, ενώ σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες απαγορεύτηκε ακόμη και η επίσκεψη.

Οι νέες αποκαλύψεις αμφισβητούν τη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι το Πεντάγωνο απλά χρηματοδότησε βιοεργαστήρια στην Ουκρανία, αλλά δεν είχε καμία σχέση με αυτά.

Την περασμένη εβδομάδα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι «η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας» και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι «αυτά τα ερευνητικά υλικά» ενδέχεται να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας. Ποιο «ερευνητικό υλικό» μελετήθηκε σε αυτά τα βιοεργαστήρια και γιατί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν τόσο πολύ ώστε να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας;

Οι δραστηριότητες του Πενταγώνου στα ουκρανικά βιοεργαστήρια χρηματοδοτήθηκαν από την υπηρεσία μείωσης των απειλών άμυνας (DTRA), όπως προκύπτει από έρευνα της ερευνήτριας δημοσιογράφου Dilyana Gaytandzhieva. Η DTRA διέθεσε 80 εκατομμύρια δολάρια για βιολογική έρευνα στην Ουκρανία στις 30 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από το ομοσπονδιακό μητρώο συμβάσεων των ΗΠΑ. Η αμερικανική εταιρεία Black & Veatch Special Projects Corp. ανέλαβε το πρόγραμμα.

Η Υπηρεσία Μείωσης Απειλών Άμυνας (DTRA) ανέθεσε στην Black & Veatch Special Projects Corp. μια σύμβαση 80 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μείωσης Βιολογικών Απειλών (BTRP) στην Ουκρανία το 2020.

Οι εργολάβοι του Πενταγώνου είχαν πλήρη πρόσβαση στα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας

Τα ουκρανικά βιοεργαστήρια ήταν προσβάσιμα σε εργολάβους του Πενταγώνου αλλά όχι σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στο Reddit από έναν φερόμενο ως πρώην υπάλληλο του ουκρανικού υπουργείου Υγείας.

Η αμερικανική εταιρεία Black & Veatch Special Projects Corp. έλαβε πλήρη πρόσβαση για να λειτουργεί ελεύθερα σε όλα τα βιοεργαστήρια στην Ουκρανία που συμμετείχαν σε δραστηριότητες βιολογικής έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος DTRA, σύμφωνα με επιστολή της 2ας Ιουλίου 2019 του Ουκρανού υπουργού Υγείας προς την DTRA στην Ουκρανία.

Μια επιστολή με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2019 από την υπουργό Υγείας της Ουκρανίας Ylana Suprun προς την DTRA στην Ουκρανία παρέχει στην Black & Veatch Special Projects Corp. πλήρη πρόσβαση σε όλα τα βιοεργαστήρια στην Ουκρανία που συμμετέχουν στο στρατιωτικό πρόγραμμα βιολογικής έρευνας των ΗΠΑ. Η Ylana Suprun είναι Αμερικανίδα υπήκοος και έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα από τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο το 2015.

Η Ουκρανία απέρριψε την πρόταση για δημόσιο έλεγχο των βιο-εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο

Ενώ οι εργολάβοι του Πενταγώνου είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα βιοεργαστήρια που εμπλέκονται στο πρόγραμμα DTRA, η πρόσβαση σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες απαγορεύτηκε με το πρόσχημα ότι αυτά τα βιοεργαστήρια λειτουργούσαν με ιδιαίτερα επικίνδυνα παθογόνα.

Σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε, το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας αρνήθηκε σε εμπειρογνώμονες του επιστημονικού περιοδικού «Problems of innovation and Investment Development» την πρόσβαση στα βιοεργαστήρια που χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο.

Το υπουργείο απέρριψε την πρόταση του επιστημονικού περιοδικού και δεν επέτρεψε σε ανεξάρτητη ομάδα δημόσιου ελέγχου εμπειρογνωμόνων να εποπτεύει αυτά τα βιοεργαστήρια.

«Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας θεωρεί ακατάλληλη τη δημιουργία ομάδας εργασίας για δημόσιο έλεγχο και δεν είναι δυνατό να επιτραπεί στα μέλη της ομάδας να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις εργαστηρίων ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας», αναφέρεται σε επιστολή με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2016 της Ουκρανής Υφυπουργού Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Oksana Sivak προς το επιστημονικό περιοδικό «Problems of innovation and Investment Development».

Ένας άλλος ανάδοχος της DTRA που δραστηριοποιήθηκε στην Ουκρανία ήταν η CH2M Hill. Στην αμερικανική εταιρεία ανατέθηκε σύμβαση 22,8 εκατομμυρίων δολαρίων (2020-2023) για την ανακατασκευή και τον εξοπλισμό δύο νέων βιο-εργαστηρίων: του Κρατικού Επιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών Εργαστηριακής Διαγνωστικής και Κτηνιατρικής-Υγειονομικής Εμπειρογνωμοσύνης (Kyiv ILD) και της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Περιφερειακό Διαγνωστικό Εργαστήριο Προστασίας Καταναλωτή (Odesa RDL).

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, η CH2MHill είχε επιφορτιστεί με ένα πρόγραμμα 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων «Αντιμετώπιση ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων απειλών στην Ουκρανία».

Γερμανο-Ουκρανικό έργο για τη γρίπη των πτηνών

Γερμανοί και Ουκρανοί επιστήμονες διεξήγαγαν βιολογική έρευνα για ιδιαίτερα επικίνδυνα παθογόνα στα πτηνά (2019-2020). Το έργο υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πειραματικής και Κλινικής Κτηνιατρικής (Χάρκοβο) και το Ινστιτούτο Friedrich Lerfler (Greifswatd, Γερμανία).

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν η πραγματοποίηση αλληλουχίας των γονιδιωμάτων των ορθομυξοϊών (αιτιογόνοι παράγοντες της γρίπης των πτηνών), καθώς και η ανακάλυψη νέων ιών σε πτηνά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το DTRA χρηματοδότησε ένα παρόμοιο έργο στην Ουκρανία UP-4 το 2020. Στόχος του έργου ήταν να ερευνήσει τη δυνατότητα μετάδοσης ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων μέσω των αποδημητικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής παθογονικότητας γρίπης H5N1, της οποίας η θνησιμότητα για τον άνθρωπο μπορεί να φτάσει το 50%, όπως και η νόσος του Newcastle.

Η χρήση αποδημητικών πτηνών για πιθανή μεταφορά παθογόνων ήταν ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα μεταξύ του Ινστιτούτου Smithsonian και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο παρελθόν και κατηγορίες για σχέδιο εκμετάλλευσης τέτοιων παθογόνων εξαπέλυσε πρόσφατα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *