Ελληνικό UAV Archytas της EFA VENTURES και UCANDRONE στο πλαίσιο προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού

Πόσο δύσκολο είναι η Ελλάδα να αποκτήσει αμυντική βιομηχανία ενεργό; Η απάντηση έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και είναι εκκωφαντική για όσους επιμένουν παραμένουν δέσμιοι της μίζερης άποψης που λέει ότι «δεν μπορούμε». Μπορούμε και με το παραπάνω, απλά κάποιοι φαίνεται ότι δε θέλουν να δουλέψουν.

Η απάντηση έρχεται από τον Όμιλο EFA GROUP, ο οποίος επενδύει, χωρίς να περιμένει να   κρατικές ή ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, συνεργάζεται με πολλές ελληνικές εταιρίες και δημιουργεί γρήγορα ένα επιτυχημένο cluster εταιριών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι επενδύει με έμφαση σε μειοψηφικά πακέτα και όπου επενδύει δίνει πέρα από κεφαλαία πρόσβαση στη διεθνή αγορά, διαχειριστική εμπειρία και μια τελείως εξαγωγική προοπτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επί της ουσίας start up εταιρίες UCANDRONE και AETHER, οι οποίες εκτινάσσονται μέσα σε ένα χρόνο. Ο Όμιλος διδάσκει πνεύμα συνεργασίας στην Ελλάδα, συνεργασίας στην Ελλάδα, όπου ο καθένας θέλει το δικό του «μαγαζάκι».

Ο Όμιλος EFA GROUP ανακοινώνει τον κύκλο εργασιών του 2021  και τις νέες στρατηγικές επενδύσεις του για το 2022

Αύξηση κατά 55% για το 2021, σε σχέση με το 2020, σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ελληνικού ομίλου εταιριών EFA GROUP που δραστηριοποιείται στην ανταγωνιστική αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια. Tα οικονομικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση των προϊόντων και συστημάτων του από εξόχως απαιτητικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο προσανατολισμός του ομίλου είναι καθαρά εξαγωγικός με πάνω από το 95% του κύκλου εργασιών του να προέρχεται από εξαγωγές και διεθνείς συμπαραγωγές. Βάσει μάλιστα του ανεκτέλεστου όγκου των υπογεγραμμένων συμβάσεων στην αρχή της χρονιάς που ξεπερνά τα 320€ εκ, ο όμιλος αναμένει το 2022 αύξηση κατά 70%, με τον  κύκλο εργασιών του να ξεπερνάει τα €200εκ ετησίως.

Ο όμιλος αναμένει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το διάστημα 2023-2025 μέσω αύξησης των πωλήσεών του, την πλήρη ενεργοποίηση των βιομηχανικών του συνεργασιών σε πάνω από 8 χώρες, όπως επίσης και την άμεση επένδυσή του σε 3 εταιρίες στην ελληνική αγορά στο τομέα της άμυνας,  της ασφάλειας και των νέων τεχνολογιών. 

Την περίοδο αυτή ο Όμιλος EFA GROUP, βάσει του στρατηγικού του σχεδιασμού, επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, στην έρευνα και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλου του ανθρώπινου δυναμικού του, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2022 να ξεπεράσει τα 400 άτομα. Συγκεκριμένα:

H THEON SENSORS ενισχύει τη μονάδα παραγωγής της μέσω προγραμμάτων αυτοματοποίησης και πλήρους ψηφιοποίησης. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής τουλάχιστον 3 νέων man portable προϊόντων προηγμένης γενιάς, ενώ επεκτείνεται σε πλατφόρμες με έμφαση στην αξιοποίηση θερμικών και άλλων αισθητήρων μακράς εμβέλειας. Εντός του 2022, αναμένεται η εδραίωση της εταιρίας στις ΗΠΑ και τη Γερμανία βάσει συγκεκριμένων επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών, αλλά και ανάπτυξη συμπαραγωγών σε ΗΑΕ (έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση για τοπική συμπαραγωγή που θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι) και Σαουδική Αραβία, ενώ αναμένεται η σύναψη ανάλογων συνεργασιών με τουλάχιστον άλλες 3 χώρες στην Άπω Ανατολή, πιστοποιώντας τη διεθνή και ανταγωνιστική παρουσία της εταιρίας.

Η EFA VENTURES ενισχύει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της και υλοποιεί προγράμματα βιομηχανικού μετασχηματισμού σε διεθνές επίπεδο. Η πλήρης «βιομηχανοποίησή» της αρχίζει με την είσοδό της σε προγράμματα συντήρησης κινητήρων, ελικοπτέρων και παραγωγής ραντάρ, ενώ οδηγεί τις συνδεόμενες εταιρίες AETHER και UCANDRONE, χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή βοήθεια, σε νέα εξαγωγικά συμβόλαια και παραγωγές πιο εξελιγμένων εναέριων στόχων και UAV συστήματα.  Οι σχετικές εναέριες δοκιμές έχουν ήδη αρχίσει.

Η SCYTALYS, εντός του 2022, εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της στην Άπω Ανατολή,  εστιάζοντας στο MIMS RANGER, το οποίο μετά την επιτυχημένη είσοδό του στην αγορά, θα αποτελέσει τον πυλώνα της νέας ανάπτυξης της εταιρίας σε man portable τακτικά συστήματα που θα συνδυάζουν τα night vision και θερμικά προϊόντα της THEON SENSORS καθώς και τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα της UCANDRONE. Στόχος της εταιρίας είναι να γίνει, όπως και η THEON SENSORS,  ηγέτιδα εταιρία  στον τομέα της μέσα στα επόμενα 2 xρόνια.

Η ES SYSTEMS, μετά από 8 και πλέον χρόνια εκτενών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, άρχισε στις καινούργιες της εγκαταστάσεις εκτεταμένη παραγωγή αισθητήρων, το 90% των οποίων προορίζεται  για  εξαγωγικές παραγγελίες, οι οποίες μάλιστα σημείωσαν αύξηση πάνω από 60% μέσα στο 2021. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να επενδύσει με μειοψηφικά πακέτα συμμετοχής κυρίως σε συναφείς μικρές εταιρίες που εξειδικεύονται στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να διευρύνει τις προσφερόμενες  λύσεις με σημείο αιχμής το συνδυασμό των Μικροηλεκτρομηχανικών (MEMS) αισθητήρων της με την Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλες εφαρμογές ψηφιοποίησης. Σημειώνεται ότι η ES-SYSTEMS αποτελεί τη μοναδική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής MEMS στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στον κόσμο.

Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ο όμιλος EFA GROUP επενδύει όχι μόνο  σε αύξηση προσλήψεων (με στόχο να φθάσει τα 400 άτομα),  αλλά κυρίως στη μετεκπαίδευση όλου του υφιστάμενου προσωπικού του σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορά στην απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών, εμπλουτισμό ιστορικών και άλλων πολιτιστικών γνώσεων που συνδέουν την Ελλάδα με την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών, κυρίως της Μέσης και Άπω Ανατολής.

Χαρακτηρικά, ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος, EFA GROUP σημείωσε: «Η διεύρυνση της γενικής παιδείας και η καλλιέργεια διαφορετικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στο όμιλο EFA GROUP είναι στόχοι μιας «ολιστικής επανεκπαίδευσης» για να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των εταιριών μας. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση, να διδαχθούμε από τις τέχνες, την ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και από τους άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, για να έχουμε νέες ιδέες τις οποίες θα εφαρμόσουμε στην τεχνολογία μας και στην ανάπτυξή μας. Δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας και ο συνδυασμός τεχνολογίας και μηχανικής με τον πολιτισμό, αποδείχθηκε ότι είναι επιτυχημένη συνταγή εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

O Όμιλος EFA GROUP δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας και έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 55 χώρες παγκοσμίως. Απασχολεί πάνω από 300 άτομα προσωπικό, ως επί το πλείστον Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς. Στον όμιλο ανήκουν η EFA VENTURES (Διεθνής Πάροχος Βιομηχανικών Συνεργασιών και Συναφών Ολοκληρωμένων Λύσεων και Υπηρεσιών), η ΤΗΕΟΝ SENSORS (Συστήματα Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης), η SCYTALYS (Συστήματα Τακτικής Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Ζεύξης Δεδομένων, Εξομοίωσης, Λύσεις Διαλειτουργικότητας) και η ES SYSTEMS (Ολοκληρωμένα Συστήματα Αισθητήρων με τεχνολογία MEMS και Λύσεις IoT). Πρόσφατα ο Όμιλος EFA GROUP προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις με τις εταιρίες DEFENDER (Πανοραμικές Κάμερες και Συστήματα Ανάλυσης και Επεξεργασίας Εικόνας), και τις ελληνικές εταιρίες UCANDRONE (UAS για την άμυνα, ασφάλεια και εμπορικές εφαρμογές), G.A. AVIATION SERVICES (υπηρεσίες MRO και αναβαθμίσεις ιπτάμενων μέσων) και AETHER  AERONAUTICS (Target Drones, Ελαφρά Αεροσκάφη, Πτητικές Δοκιμές). Οι δραστηριότητες του EFA GROUP ενισχύονται από την epicos.com, τη μοναδική διεθνώς Β2Β διαδικτυακή πύλη για τον χώρο της Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Νέων Τεχνολογιών (ADHT). www.efagroup.eu  Περισσότερες πληροφορίες στα: www.efaventures.comwww.theon.comwww.scytalys.comwww.esenssys.comwww.defender-ai.com

www.epicos.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *