Μετά τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν  προκαλέσει σημαντικές φθορές  στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να «σβήσει την ιστορία μας», ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος επισκέφτηκε την τοποθεσία για να ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα ήταν «άθικτη».

Διεθνή  μέσα «ενημέρωσης» ανέφεραν με «κομμένη την ανάσα» τη Δευτέρα ότι το μνημείο είχε δεχθεί εσκεμμένα επίθεση από αεροπορική επιδρομή, ενισχύοντας τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι η καταστροφή ήταν «πέρα από την ανθρωπότητα».

«Οι Ρώσοι έχουν εντολές να διαγράψουν την ιστορία μας, τη χώρα μας και όλους εμάς», είπε ο Ζελένσκι. «Σκοτώσατε θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά» είχε πει.

Ωστόσο, η επίθεση είχε όντως στόχο στην περιοχή, όχι όμως το Μνημείο αλλά τον κοντινό πύργο της τηλεόρασης αλλά  το μνημείο δεν υπέστη ζημιές. Στην πραγματικότητα δεν υπέστη καμιά ζημιά.

Το μνημείο «δεν έπαθε τίποτα και καμμία βόμβα, πύραυλος ή βλήμα πυροβολικού δεν έπληξε την τοποθεσία», ανέφερε το Ynet News ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.

«Η ζημιά προκλήθηκε στο κοντινό συγκρότημα πύργων επικοινωνιών και τηλεόρασης του Κιέβου, περίπου 300 μέτρα μακριά από το νέο μνημείο και ένα χιλιόμετρο από το παλιό».

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Ron Ben Yishai επισκέφτηκε την τοποθεσία την Τετάρτη για να τραβήξει φωτογραφίες, ανακαλύπτοντας ότι το μνημείο ήταν στην πραγματικότητα «άθικτο».

Όπως σημειώνει ο Chris Menahan, «Ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Ρωσία βομβάρδισε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος ήταν ίσως η κορυφαία ιστορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη και επαναλήφθηκε από σχεδόν κάθε σημαντικό ελεγχόμενο μέσο ενημέρωσης σαν να ήταν γεγονός».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *