Συμμετείχε στο φόρουμ δημάρχων της Μεσογείου στη Φλωρεντία και συνυπέγραψε διακήρυξη υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας μαζί με τον αποκαλούμενο «δήμαρχο της Β. Λευκωσίας».

Σε ένα σοβαρό διπλωματικό ατόπημα φαίνεται πως υπέπεσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φλωρεντία, όπου συμμετείχε στο Φόρουμ των Δημάρχων της Μεσογείου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το φόρουμ έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο και συμμετείχαν περισσότεροι από 100 δήμαρχοι πόλεων της Μεσογείου, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Τελ Αβίβ και η Αθήνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων όμως στο φόρουμ ήταν και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης περιοχής της Β. Λευκωσίας, ο οποίος όχι μόνο συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου αλλά, όπως επαίρεται, υπέγραψε και το κείμενο των συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα ως διακήρυξη υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Ο Μεχμέτ Χαρμαντσί με τη δήμαρχο του Σαράγεβο και στην υπογραφή της διακήρυξης

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο κ. Μπακογιάννης δήλωνε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή, πως οι πόλεις ως ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός καλούνται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον αυταρχισμό, συμμετείχε σε κοινή σύνοδο με τον «δήμαρχο» της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που βρίσκεται υπό κατοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα εκφράζεται έντονα ο προβληματισμός για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να συσχετιστεί η κατοχή στην Κύπρο με την αναγνώριση των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς, ο κ. Χαρμαντσί σε συνέντευξή του στον επίσημο ιστότοπο του Βατικανού (Vatican Νews) καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή αλλά παράλληλα δεν αναφέρεται στην πρόσφατη αναγνώριση των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο συντάκτης του κειμένου του ιστότοπου τον αποκαλεί «δήμαρχο της Β. Λευκωσίας».

Ο Μεχμέτ Χαρμαντσί, παρότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφέρεται ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας Λευκωσίας, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των δημάρχων που συμμετείχαν στο φόρουμ και όχι στη λίστα με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους -και μάλιστα ως «εκπρόσωπος της Β. Κύπρου»– ενώ ο ίδιος δηλώνει ευθαρσώς στην επίσημη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δήμαρχος της Β. Λευκωσίας».

Στο φόρουμ συμμετείχαν ακόμη δεκάδες καθολικοί επίσκοποι, καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονταν η εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου και η αποφυγή περαιτέρω εχθροπραξιών για θρησκευτικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως στο φόρουμ, ενώ εμφανίζεται στους συμμετέχοντες, δεν συμμετείχε τελικά ο δήμαρχος της ακριτικής Αλεξανδρούπολης, Γ. Ζαμπούκης, ενώ δεν υπήρξε συμμετοχή κανενός Ελληνοκύπριου δημάρχου – ο ψευτοδήμαρχος της Β. Λευκωσίας ήταν ο μοναδικός που εκπροσώπησε τη μεγαλόνησο!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φόρουμ, μετά το πέρας των εργασιών υπογράφηκε και η προαναφερόμενη διακήρυξη από όλους τους δημάρχους που συμμετείχαν αλλά και τους δεκάδες καθολικούς επισκόπους. Συνεπώς προκύπτει το εύλογο ερώτημα: εάν ο κύριος Μπακογιάννης συνυπέγραψε ένα επίσημο διεθνές κείμενο με έναν αξιωματούχο του ψευδοκράτους, δεν αποτελεί έμμεση αναγνώρισή του;

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση, που είχε αντιδράσει έντονα στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου της Ν. Υόρκης επειδή βρισκόταν εκεί ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του ψευδοκράτους, θα αντιδράσει με την ίδια σφοδρότητα τώρα που το ατόπημα έγινε από τον ανιψιό του πρωθυπουργού;

Απάντηση για το «διπλωματικό φάουλ» από τον Κ. Μπακογιάννη

Υποστηρίζει ότι συμμετείχε στο φόρουμ της Φλωρεντίας μαζί με εκπρόσωπο της χώρας «Β. Κύπρος» μετά από συνεννόηση με το Υπ.Εξ.!

Απάντηση στο χτεσινό δημοσίευμά μας με τίτλο «Διπλωματικό φάουλ του Κ. Μπακογιάννη» έστειλε μέσω του Γραφείου Τύπου ο Δήμος Αθηναίων:

«Το ρεπορτάζ αναιρεί και ακυρώνει τον τίτλο του δημοσιεύματος, καθότι ο κ. Χαρμάντσι, όπως αναφέρεται, συμμετείχε στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας και όχι ως δήμαρχος, δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.

Προφανώς, λοιπόν, δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για να ματαιώσει ο Δήμος Αθηναίων τη συμμετοχή του στο Φόρουμ – απόφαση που ελήφθη σε συνεννόηση με τη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερα σε αυτήν τη κρίσιμη συγκυρία με τα γεγονότα στην Ουκρανία, την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, την επιβουλή στη δημοκρατία και την ειρήνη να παραπέμπουν στην κυπριακή τραγωδία του 1974, είναι, αν μη τι άλλο, υποχρέωση της Αθήνας να συμμετέχει σε αυτά τα υψίστης σημασίας φόρα και να ορθώνει τη φωνή της».


Απάντηση συντάκτη

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο δήμαρχος Αθηναίων με την απάντησή του εκθέτει το ΥΠΕΞ και δημιουργεί τετελεσμένα για την εξωτερική μας πολιτική. Παραδέχεται, δηλαδή, πως γνώριζε ουσιαστικά εκ των προτέρων την παρουσία του κ. Χαρμάντσι στο φόρουμ της Φλωρεντίας και την επίσημη ιδιότητα που του αποδόθηκε.

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, σε συνεννόηση με το ελληνικό ΥΠΕΞ, επιλέχθηκε η συμμετοχή του κ. Μπακογιάννη παρά το γεγονός ότι στον κατάλογο των συμμετεχόντων δημάρχων υπήρχε και το όνομα του ψευτοδημάρχου Λευκωσίας, γεγονός που μαρτυρά την αποδοχή, εκ μέρους των διοργανωτών, της δημαρχιακής του ιδιότητας.

Αλλά το πιο σοβαρό είναι πως μετά και την απάντηση του κ. Μπακογιάννη προκύπτει πως το ελληνικό ΥΠΕΞ συμφώνησε να παραστεί ο δήμαρχος Αθηναίων σε ένα διεθνές φόρουμ όπου, όπως δείξαμε χθες, επισήμως αναφέρεται ο κ. Χαρμάντσι ως εκπρόσωπος της χώρας «Β. Κύπρος». Υπογράφοντας μαζί του μάλιστα και κοινή διακήρυξη.

Αντώνης Τελόπουλος

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *