Η προσέγγιση Μ. Βρετανίας-Τουρκίας συνιστά κίνδυνο για Ελλάδα-Κύπρο-το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τη μόνιμη Ενιαία Ατομική Εξαγωγή Άδειες (SIEL) αξίας 806 εκατομμυρίων λιρών για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Το ΗΒ έχει ξαναρχίσει να εξάγει όπλα στη σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, παρά το γεγονός ότι καταδίκασε τις τουρκικές εισβολές ως «απερίσκεπτες» και «αντιπαραγωγικές» πριν από δύο χρόνια.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Faruk Kaymakcı, δήλωσε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στις 17 Φεβρουαρίου, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει άρει την απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία που είχε επιβληθεί μαζί με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μονομερή τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία, πληροφορίες που κρατήθηκαν μυστικές από το κοινό.

Εξηγώντας, ότι η Τουρκία αντιμετώπισε εμπόδια στην προμήθεια όπλων, ο Kaymakcı είπε ότι αυτό συνέβαινε και πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση το 2019 και ότι ήταν καθοριστικό για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Ο Kaymakcı δήλωσε, ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια στις πωλήσεις όπλων και ανέφερε ως παράδειγμα την άρση της απαγόρευσης των πωλήσεων όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Για πρώτη φορά υποστηρίχτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε άρει την απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, αλλά ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από τις αρχές. Με τη δήλωση του Kaymakcı στη συνεδρίαση της επιτροπής, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από υψηλόβαθμο διπλωμάτη ότι η απαγόρευση είχε αρθεί.

Σύμφωνα με τη βρετανική  εφημερίδα Express  , ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, διέταξε την επανέναρξη της κανονικής αδειοδότησης τον Δεκέμβριο.

Έχοντας απαλλαγεί από τους περιορισμούς της ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία επιδιώκει να ανέβει στην αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων, και κάνει τα πάντα, για να καταστείλει τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη, πρώτα απ ‘όλα τη Γαλλία. Αυτό κάνει την Γαλλία να βλέπει  με ανησυχητική ματιά, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι Βρετανοί βρίσκονται σε στενή σχέση με την Τουρκία.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι οι άδειες θα εκδίδονται μόνο εάν ο αιτών, μπορεί «αδιαμφισβήτητα να αποδείξει ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν στη βορειοανατολική Συρία». Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση , «δεν είναι σαφές πώς οι εμπορικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία ή όχι», αναφέρει το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν, ότι δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί εάν όπλα που αγοράζονται από ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούνται στη βόρεια Συρία. Δηλώνουν επίσης, ότι ορισμένα στρατιωτικά υλικά αποτελούν κρίσιμα μέρη στρατηγικών όπλων.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στις 29 Δεκεμβρίου 2020, την πρώτη εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και ενός άλλου κράτους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε σε άρθρο μας, ότι ο Ερντογάν προσδοκά με την βοήθεια του τουρκικής καταγωγής Πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Τζόνσον, να κυριαρχήσει στην Α. Μεσόγειο.

Μάλιστα κατά την συνάντησή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, στα πλαίσια των εγκαινίων στο  “τουρκικό σπίτι”, συζητήθηκε η από κοινού, Μ. Βρετανίας-Τουρκίας, κατασκευή «αεροπλανοφόρου», το οποίο συζητείται μεταξύ των δύο συμμάχων εδώ και λίγο καιρό. 

Η προσέγγιση Μ. Βρετανίας-Τουρκίας συνιστά κίνδυνο για Ελλάδα-Κύπρο

Η Μ. Βρετανία μετά το Brexit προσπαθεί να ανακτήσει τον χαμένο γεωπολιτικό χώρο της και στην προσπάθειά της αυτή, ακολουθεί την τόσο γνωστή πλην όμως πάντα επικερδή για την ίδια μέθοδο του ” διαίρει και βασίλευε”.

Έπεισε έτσι η Μ . Βρετανία τις ΗΠΑ, ότι οι δυό τους μαζί με την Αυστραλία, η οποία ανήκει στις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και συνεπώς μπορεί να την επηρεάσει πάρα πολύ, έχουν τη δυνατότητα  να σχηματίσουν τη συμμαχία του AUKUS κατά της Κίνας.

Το παραπάνω εκτός των άλλων, αποβλέπει στον εναγκαλισμό ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας. Αυτό θα ήταν πάρα πολύ βολικό για τους Βρετανούς, προκειμένου χρησιμοποιώντας άλλες περιφερειακές δυνάμεις με τις οποίες θα συμμαχούσε σε Μεσόγειο και Μ. Ανατολή και με την στήριξη των ΗΠΑ, να επανακάμψουν γεωπολιτικά στις παραπάνω περιοχές που κάποτε κυριαρχούσαν.

Το ανησυχητικό και επικίνδυνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ότι η Μ. Βρετανία διατηρεί στην Κύπρο τις βάσεις της και το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας.

Η διένεξη Τουρκίας και της Κύπρου, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τη ΝΑ Μεσόγειο (ΑΟΖ-υδρογονάνθρακες), έχει τη δυναμική να χρησιμοποιηθεί από την Μ.Βρετανία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της. 

Η Κύπρος στηρίζεται από την ΕΕ, όχι όμως και η Τουρκία, την οποία μπορεί να δει ως χώρα ευκαιρία η Μ. Βρετανία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της, παρέχοντας της ως αντάλλαγμα οπλικά συστήματα και πρόσβαση στην  υψηλή τεχνολογία τους. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *