Τα όνειρα του Κ.Μητσοτάκη για καταστροφή της γραμμής παραγωγής και ματαίωσης της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, σε ό,τι αφορά τα αποθέματα λιγνίτη, έρχεται να τα ανατρέψει η σκληρή πραγματικότητα: Με απόφαση της ΕΕ δόθηκαν 4 χρόνια παράταση στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο θα ξεκινούσε το 2024 και θα ολοκληρώνονταν το 2028 (κατά πρωτοφανή τρόπο η κυβέρνηση άρχισε να κλείνει από πέρυσι τα λιγνιτικά εργοστάσια χωρίς να περιμένει τις προθεσμίες) και τώρα το έτος – ορόσημο μεταφέρεται στο 2028!

Να σημειώσουμε ότι Πολωνία, Γερμανία κλπ έχουν ως έτος απολιγνιτοποίησης το 2049! Επίσης να πούμε ότι ο Κ.Μητσοτάκης μέχρι σήμερα απέρριπτε όλες τις εκκλήσεις για άνοιγμα των εργοστασίων λιγνίτη προκειμένου να αγοράζει ανεμογεννήτριες από τη Γερμανία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 800.000.000 που λαμβάνει για την πώληση του πακέτου της ΔΕΗ σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα τα διέθετε για αγορά ανεμογεννητριών.

Η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της «πράσινης» πολιτικής και της μαζικής επένδυσης σε ανεμογεννήτριες της νυν κυβέρνησης.

Φυσικά ο «πιο πράσινος πρωθυπουργός της Ελλάδας» δεν έχει κατά νου μόνο (ή και καθόλου) την κλιματική αλλαγή, αφού η κυβέρνηση έχει δανειστεί 1,6 δισεκατομμύρια από τις Goldman Sachs και HSBC για να προχωρήσει πιο άμεσα η «απολιγνιτοποίηση» της χώρας.

Σήμερα οι λιγνίτες είναι επικερδείς για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,69% 8,67 λόγω κρίσης.

Θυμίζουμε πως εξαιτίας του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων, που δέχτηκε η κυβέρνηση να επιβληθούν, αποφασίστηκε η επίσπευση του κλεισίματος των μονάδων έως το 2023 και αλλαγή καυσίμου στην «Πτολεμαΐδα 5» σε φυσικό αέριο έως το 2025!

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση της εγκληματικής απόφασης που είχε ληφθεί αρκούν τα λόγια στελέχους της ΡΑΕ το οποίο επικαλούμενο τις τελευταίες μελέτες αποκάλυψε ότι:

«Οι λιγνιτικές μονάδες, ανεξάρτητα από την κρίση που θα τελειώσει κάποτε, είναι απαραίτητες για την επάρκεια τροφοδοσίας τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρξουν ζητήματα επάρκειας στα έτη 2022-24, εάν οι λιγνιτικές μονάδες αποσυρθούν δίχως να έχουν προστεθεί οι νέες μονάδες αερίου στον βαθμό που χρειάζεται.

Πλην μίας ιδιωτικής μονάδας, οι υπόλοιποι νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ιδιωτών δεν πρόκειται να λειτουργήσουν νωρίτερα από το 2024, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα αφού σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες ούτε οι εισαγωγές θα είναι επαρκείς στον βαθμό που τις θέλει η χώρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *