Αφού η κυβέρνηση έκανε «μπίζνες» με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και έδωσε το «πράσινο φως» για να μπουν στην Ελλάδα χιλιάδες «νόμιμοι» μετανάστες, αποθρασύνθηκαν και οι Σομαλοί, οι οποίοι επίσης θέλουν να μπουν στη χώρα μας. 

Η τουρκική «Daily Sabah» μεταδίδει τα όσα είπε το υπουργείο Εξωτερικών της Σομαλίας, το οποίο κατηγορεί τη χώρα μας για θανάτους «προσφύγων».

Η Σομαλία προέτρεψε την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να διερευνήσει «άμεσα» τον θάνατο πέντε πολιτών της κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι πέντε Σομαλοί ήταν μεταξύ των 12 ανθρώπων που βρέθηκαν αρχικά παγωμένοι μέχρι θανάτου στις 2 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 19 αργότερα καθώς βρέθηκαν περισσότερα πτώματα, αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας ενημερώθηκε δυστυχώς ότι οι μετανάστες που βρέθηκαν παγωμένοι μέχρι θανάτου κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων περιλάμβαναν πέντε Σομαλούς υπηκόους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της.

Η Σομαλία δήλωσε «βαθιά θλίψη» για την τραγική απώλεια των ατόμων και θρηνεί για την απώλεια. Εξέφρασε «ειλικρινά» συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στους οικείους του.

Το Μογκαντίσου ζήτησε από τις ενδιαφερόμενες χώρες και τον ΟΗΕ να παρακολουθήσουν και να διερευνήσουν τις συνθήκες γύρω από τους θανάτους και καταδίκασε με τον «πιο έντονο τρόπο την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ασφάλειας των ανθρώπινων ζωών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες».

Η Τουρκία επίσης κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ερευνήσεις τα ελληνικά pushbacks στους μετανάστες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 19 στα σύνορα των δύο χωρών. 

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Σομαλίας μίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, του εμπορίου και την ενίσχυση της υποστήριξης της τουρκικής κυβέρνησης στο μεταβατικό σχέδιο της Σομαλίας.

Εν τω μεταξύ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου πέντε Σομαλών υπηκόων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *