Γιάννης Μανιάτης: Αλήθειες για EastMed! Τα μισά λεφτά θα κοστίσει στην Ευρώπη. Διαψεύδονται όσοι ισχυρίζονταν, ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο. Η Τουρκία θέλει να περνάνε από εκεί όλοι οι αγωγοί. Μωρές παρθένες στην Ευρώπη.

Απαντήσεις σε ερωτήματα για την κατασκευή του αγωγού EastMed δίνει ο Γιάννης Μανιάτης μετά τις εξελίξεις που δρομολόγησε Non Paper που στάλθηκε σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ από τις ΗΠΑ, με το οποίο έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν υποστηρίζουν τον αγωγό για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και γιατί δημιουργεί εντάσεις με την Τουρκία.

Εξαιρετικά ρεαλιστικό έργο ο EastMed εάν η Ευρώπη έχει στοιχειώδης σωφροσύνη, θα πρέπει να βγει μπροστά και να πει κάτι εξαιρετικά απλό. Έχουμε αέριο και το έργο τεχνικά είναι εφικτό και οι τράπεζες ενδιαφέρονται να το χρηματοδοτήσουν. Ο αγωγός EastMed μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ανεξήγητο γιατί βγήκε αυτήν τη στιγμή αυτό το Non paper και γιατί οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν.

Υπάρχει μελέτη που δείχνει, ότι ο αγωγός είναι απολύτως βιώσιμος. Και αναρωτιόμαστε, γιατί πανηγύριζε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από Αλβανία;

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν, ότι 1 τρις Ευρώ θα πληρώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης. Όλα αυτά θα πάνε σε χώρες και εταιρείες που μας προμηθεύουν φυσικό αέριο. Πρόκειται για απίστευτη μεταφορά πλούτου προς τους προμηθευτές.

Με τον EastMed θα μπορεί να καλυφθεί η μισή ζημιά.

Ο αγωγός θα κοστίσει μόνο 5,2 δις και όχι 10 δις που έλεγαν όσοι ισχυρίζονταν, ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο.

Οι μωρές παρθένες της Ευρώπης θεωρούν, ότι ενεργειακή πολιτική είναι μόνο η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Αυτό δεν είναι σωστό.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην εκπομπή Evening Report στο Action24 στις 21 Ιανουαρίου 2022.https://www.youtube.com/watch?v=ZKj3suCZDoU

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *