Ο επαναλαμβανόμενος αναμνηστικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη τακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραδέχθηκε την Τρίτη η τεχνική συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ, η όμως οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα εμβόλια κατά της Όμικρον, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις εκτός της Όμικρον, που πολύ πιθανό θα προκύψουν.

Μέχρι και οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο αέναος εμβολιασμός πρώτον δεν είναι βιώσιμος και δεύτερον δεν γνωρίζουμε κατά πόσο λειτουργεί αλλά ούτε και το τι προκαλεί στον οργανισμό. Κάτι που επιβεβαιώνει αρκετούς επιστήμονες Έλληνες αλλά και παγκοσμίου φήμης, ότι πλέον η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μία κοινή γρίπη, καθώς ο συνεχόμενος εμβολιασμός δεν θα αποδώσει και θα δημιουργούνται συνεχώς νέες μεταλλάξεις.

Τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν «ευρεία, ισχυρή και μακροπρόθεσμη» προστασία προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις, αναφέρει η τεχνική επιτροπή για τα εμβόλια σε ανακοίνωση που εστάλη στους δημοσιογράφους.

«Η σύνθεση των υφιστάμενων εμβολίων Covid-19 ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τα επίπεδα προστασίας που συστήνει ο ΠΟΥ έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας από παραλλαγές ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Όμικρον και των μελλοντικών παραλλαγών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *