Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε  τον Τουρκο-αρμένιο συγγραφέα και γλωσσολόγο Sevan Nişanyan, ο οποίος ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε η σύζυγός του στο Twitter, λέγοντας ότι τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απέλασης! 

Ο Nişanyan, του οποίου η άδεια παραμονής δεν ανανεώθηκε από τις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια κηρύχθηκε «persona non grata» από την Αθήνα τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη  και θα αντιμετωπίσει αύριο την ελληνική δικαιοσύνη, γράφει  η Ira Tzourou.
Ο 66χρονος Nisanyan ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά τη φυγή του από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης.
Τουρκικό δικαστήριο το 2014 καταδίκασε τον Nisanyan σε 17 χρόνια φυλάκιση για εννέα διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων 13 μήνες για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ και περισσότερα από οκτώ χρόνια για άλλες «παραβιάσεις» της νομοθεσίας. Τρία χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας και γλωσσολόγος ανακοίνωσε στο Twitter ότι διέφυγε στη  Ελλάδα.

Τα ερωτήματα για την ελληνική κυβέρνηση αυτονόητα: για ποιο λόγο κάνει το χατήρι του καθεστώτος Ερντογάν και είναι έτοιμη να τον παραδώσει στα νύχια του τουρκικού καθεστώτος; Είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο; Ούτε τα προσχήματα δε τηρούνται πλέον;

Ο Nişanyan , γράφει η Ahval, έγινε μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην Τουρκία μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου με τίτλο “The Wrong Republic”, το οποίο αμφισβήτησε τα ταμπού σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία και τον ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Μη παραδώσετε τον Αρμένιο Νισανιάν στον Ερντογάν κινδυνεύει η ζωή του»! Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Είναι δυνατόν η Ελλάδα να στείλει «στο στόμα του λύκου» έναν άνθρωπο που το καθεστώς Ερντογάν κυνηγά εδώ και χρόνια; Δυστυχώς απ΄ ότι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο καθεστώς Ερντογάν τον Αρμένιο διανοούμενο και ακτιβιστή Σεβάν Νισανιάν! Θα πρόκειται για μέγα λάθος. Θα πρόκειται για έγκλημα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πει κουβέντα για τη σύλληψη του Νισανιάν. Αύριο Δευτέρα η τύχη του θα κριθεί από ελληνικό δικαστήριο και φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «στα μουλωχτά» να τον παραδώσει στην Άγκυρα. Το ερώτημα είναι το γιατί.

Ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν γράφει στο politispress

Στην ακριτική Σάμο τη Δευτέρα, αναμένουμε από τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποφασίσουν να απελάσουν στην Τουρκία τον Αρμένιο διανοούμενο και ακτιβιστή Σεβάν Νισανιάν,γιατί τότε θα είναι αυτοί που θα τον έχουν καταδικάσει ενδεχομένως ακόμη και σε θάνατο.

Εάν εκδοθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην Τουρκία, η ζωή του κινδυνεύει άμεσα. Οι γείτονες, εδώ και καιρό επιδιώκουν τη σύλληψη του Νισανιάν και την έκδοσή του στη χώρα τους, γιατί τους έχει ενοχλήσει πολύ με τα κείμενά που δημοσιεύει σε διάφορα έντυπα  και με τα βιβλία που έχει γράψει, με τα οποία αποδομεί το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας και γι’ αυτό κινδύνευε η ζωή του κι αναγκάστηκε να περάσει κρυφά στην Ελλάδα, χώρα από την οποία κατάγεται η σύζυγός του, και είχε βρει καταφύγιο επί τέσσερα χρόνια.

Πριν λίγο καιρό είχε ταξιδέψει στην Αλβανία και όταν επέστρεψε, δημιουργήθηκε το πρώτο επεισόδιο με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας από τις Ελληνικές αρχές, όπου αργότερα έγινε σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την Τουρκία και τώρα γίνεται η δίκη για να αποφασιστεί η τύχη του από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δύο είναι οι πιθανοί λόγοι που άλλαξε στάση η Ελληνική πλευρά. Ο πρώτος είναι οι αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα από την Τουρκία για την απέλασή του στη χώρα τους.

Ο δεύτερος είναι πιθανή ενόχληση των ελληνικών αρχών για την έρευνα που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για τα τοπωνύμια στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ενόχληση είχαν και οι Τούρκοι όταν ερευνούσε και τα εκεί τοπωνύμια διαφόρων περιοχών.

Όποιος από τους δύο λόγους κι αν ισχύει, ο Νισανιάν δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία.

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι δημοκρατική χώρα και τηρεί τις διεθνείς συνθήκες και δεν θα απελάσει έναν άνθρωπο που διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας από το οποίο κινδυνεύει άμεσα η ζωή του.

Το σκίτσο του εξωφύλλου είναι του Σουκιάς Τοροσιάν ο οποίος υπογράφει ως Το Το κι απεικονίζει τον Νισανιάν στα χέρια των Τούρκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *