Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μάσκες προσώπου μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβείς και εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση μετά από επτά μήνες αποφάσισε να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους

Πολλές δεκάδες είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν πλέον ότι οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες, που χρησιμοποιούνται όπως χρησιμοποιούνται σήμερα (χωρίς άλλες μορφές προστασίας), δεν έχουν καμία επίδραση στον έλεγχο της μετάδοσης του ιού Covid-19.
Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μάσκες προσώπου μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβείς και εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση μετά από επτά μήνες αποφάσισε να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε τις παλινωδίες κυβέρνησης και ειδικών από την έναρξη της πανδημίας με την επιβολή του μέτρου, στη συνέχεια την ανάκλησή του και την εκ νέου εφαρμογή του.

Τα στοιχεία των μελετών καταδεικνύουν ότι οι μάσκες προσώπου είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές και προκαλεί απορία, πως καθίστανται εκ νέου υποχρεωτικές με την απειλή επιβολής τσουχτερού προστίμου.
Πολλοί εξακολουθούν να πιέζονται να φορούν μάσκες και τιμωρούνται που δεν το κάνουν.

Οι 167 μελέτες

Υπάρχουν 167 μελέτες μετά από εξαντλητική συγκριτική έρευνα που ξεκάθαρα επιβεβαιώνουν ότι οι μάσκες δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τον ιό και μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά.
Από τις ιδιαίτερα αποκαλυπτικές μελέτες, που δημοσιοποιούνται στο Brownstone Insitute μπορούν να εξαχθούν ουσιώδη συμπεράσματα για τη χρήση μάσκας σε μία πανδημία, όπου αποδεικνύεται το ίδιο αναποτελεσματική με άλλα μέτρα, όπως τα lockdown.

Όλοι θετικοί παρότι φορούσαν μάσκες

Οι μελέτες έδειξαν ότι σε μια ομάδα νεαρών ανδρών νεοσύλλεκτων στρατιωτών, περίπου το 2% διαγνώστηκε θετικό στον SARS-CoV-2, όπως προσδιορίστηκε από το τεστ PCR, κατά τη διάρκεια μιας αυστηρά επιβαλλόμενης καραντίνας 2 εβδομάδων.
Εντοπίστηκαν πολλαπλές, ανεξάρτητες ομάδες μετάδοσης στελεχών ιού… ενώ όλοι οι νεοσύλλεκτοι φορούσαν όλοι υφασμάτινες μάσκες διπλής στρώσης ανά πάσα στιγμή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Μηδαμινή αποτελεσματικότητα

Σε μια μελέτη στο Μπαγκλαντές, οι χειρουργικές μάσκες μείωσαν τις συμπτωματικές λοιμώξεις από Covid κατά μεταξύ 0 και 22% ενώ η αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων οδήγησε σε αύξηση μεταξύ 11% και μείωση 21%.
Ως εκ τούτου, με βάση αυτές τις τυχαιοποιημένες μελέτες, οι μάσκες φαίνεται να έχουν είτε καθόλου είτε περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Τα δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα μιας υφασμάτινης μάσκας ή καλύμματος προσώπου είναι πολύ περιορισμένα.

Η μάσκα δεν εμποδίζει τα εισπνεόμενα σωματίδια

Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες ή τα καλύμματα προσώπου προσφέρουν πολύ χαμηλή απόδοση ως προς την απομάκρυνση των  μικρότερων εισπνεόμενων σωματιδίων, που πιστεύεται πως ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μετάδοση, ιδιαίτερα από άτομα ασυμπτωματικά που δεν βήχουν ή φτερνίζονται.
Συμπερασματικά οι υφασμάτινες μάσκες και τα καλύμματα προσώπου είναι πιθανό να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη μείωση της μετάδοσης του Covid επειδή έχουν ελάχιστη ικανότητα να αποτρέπουν την εκπομπή μικρών σωματιδίων, προσφέρουν περιορισμένη προσωπική προστασία όσον αφορά την εισπνοή μικρών σωματιδίων και δεν θα πρέπει να συνιστάται ως υποκατάστατο για τη φυσική απόσταση ή τη μείωση του χρόνου σε κλειστούς χώρους με πολλά δυνητικά μολυσματικά άτομα.

Δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις λοιμώξεις

Μετά από εξαντλητική μελέτη, προέκυψαν ελάχιστα στοιχεία ότι η χρήση μασκών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Στο πλαίσιο της κοινότητας, διαπιστώθηκε πιθανός μειωμένος κίνδυνος ασθένειας που μοιάζει με γρίπη στους χρήστες μάσκας.
Στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν καμία διαφορά μεταξύ των μασκών N95 και των χειρουργικών μασκών στον κίνδυνο επιβεβαιωμένης γρίπης ή άλλων επιβεβαιωμένων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, αν και βρέθηκαν πιθανά οφέλη από τις μάσκες N95 για την πρόληψη ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη ή άλλες κλινικές αναπνευστικές λοιμώξεις.
Οι χειρουργικές μάσκες μπορεί να είναι ανώτερες από τις υφασμάτινες μάσκες, αλλά τα δεδομένα περιορίζονται σε μία μόλις δοκιμή.
Η χρήση μάσκας προσώπου παρείχε ασήμαντη προστατευτική δράση έναντι της πανδημικής λοίμωξης γρίπης του 2009.
Παρά τις δεκαετίες ετοιμότητας για την έλευση μίας πανδημίας , υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς την αξία της χρήσης μάσκας.
Για παράδειγμα, τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης με υφασμάτινες μάσκες μπορεί να οφείλονται σε βλάβες που προκαλούντα από αυτές τις ίδιες.
Καμμία μελέτη δεν απέδειξε την αποτελεσματικότητα της ευρείας χρήσης μάσκας από άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Απλώς δεν υπήρχε καμμία απόδειξη ότι οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.
Οι περισσότερες μελέτες βρήκαν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου στον γενικό πληθυσμό, ούτε ως ατομικού προστατευτικό εξοπλισμού ούτε ως πηγή ελέγχου.

Επικίνδυνη η μάσκα για τα παιδιά

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν καλύμματα προσώπου.
Όλοι χρειαζόμαστε συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μας και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Έτσι αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τονίζεται σε μία από τις 167 μελέτες.
Είναι οι χαμηλότερες από τις ομάδες χαμηλού κινδύνου. Αφήστε τα να είναι παιδιά και αφήστε τα να αναπτύξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα…
Η ιδέα της χρήσης μάσκας είναι μια πραγματικά, σπασμωδική αντίδραση και πρέπει να αποσυρθεί μαζί με άλλα επιζήμια μέτρα, όπως τα lockdowns.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ και τις 167 μελέτες για τη χρήση μάσκας

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *