Όλα όσα είπε Ανώτατη στρατιωτική πηγή για την στάση των ΗΠΑ και την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το προσεχές διάστημα – Αλλαγή πορείας για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»;

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να στριμώξουν περαιτέρω την Τουρκία είναι το μήνυμα που στέλνει η Ουάσιγκτον αυτές τις ώρες με μια αλλαγή στα σχέδια ανάπτυξης του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Πενταπόσταγμα ανώτατη στρατιωτική πηγή σε ένα από τα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στην συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Τύπου με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα καθιερωμένα χρόνια πολλά, οι ΗΠΑ πέρα από δύο πανίσχυρα αντιτορπιλικά που βρίσκονται ακροβολισμένα σε Κύπρο και Ακσάζ, εξετάζουν το που θα στείλουν στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν.

Αρχικά εθεωρείτο σχεδόν βέβαιο πως θα ελλιμενιζόταν και στη Σούδα αλλά η τελευταία ενημέρωση που έλαβε η ελληνική πλευρά είναι πως το αεροπλανοφόρο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην χρειαστεί σε αυτό το ταξίδι τις υπηρεσίες της Σούδας. Σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ανάλογα με τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο αυτό στο οποίο εργάζεται πάνω η ελληνική πλευρά είναι προς την άνοιξη λίγο πριν ή λίγο μετά την πολυεθνική πλέον άσκηση «Ηνίοχος» να έρθει στην περιοχή και να σταθμεύσει και για λίγες ημέρες στη Σούδα το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ».

Αυτό θα συμμετάσχει και στην άσκηση με τα μαχητικά Rafale διαθέτει κάτι που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο και την εκπαίδευση των ελληνικών μαχητικών, έξι εκ των οποίων του ιδίου τύπου που θα έχουν παραληφθεί μέχρι τότε.

Όπως γράφει ωστόσο και ο Διεθνολόγος Γιάννης Χαραλαμπίδης στον Κυπριακό Τύπο, εκείνο που απασχολεί μονίμως την Κύπρο και την Ελλάδα είναι κατά πόσον η Τουρκία και δη ο Ερντογάν θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να παίξουν το εθνικιστικό χαρτί της εξαγωγής της κρίσης, δημιουργώντας κλίμα έντασης κυρίως εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου διενεργούνται οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Είναι μεν παγωμένες οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως από τον Ερντογάν εξαρτάται εάν θα θερμάνει τα νερά της Μεσογείου. Επί του παρόντος κάνει τη δουλειά του μέσω του μεταναστευτικού, ενός νέου οιονεί εποικισμού που εφαρμόζεται στη βάση του άξονα Τουρκία, κατεχόμενα ελεύθερες περιοχές.

Βεβαίως, εκείνο που ψάχνει ο Ερντογάν να βρει είναι την ελπίδα. Δηλαδή να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εκεί όπου θεωρεί ότι εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα και να ισχυριστεί ότι έχει ανακαλύψει αποθέματα φυσικού αερίου, οπότε θα μπορεί όχι μόνο να δώσει ελπίδα αλλά και να τεκμηριώσει τη θέση του για ανεξάρτητη και αυτάρκη οικονομία.

Όπως τονίζει βέβαια στην κατακλείδα του ο κ Χαραλαμπίδης, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια, που είναι σημαντική. Ο Ερντογάν δεν ανησυχεί μόνο εάν θα χάσει τις εκλογές το 2023, αλλά κυρίως εάν οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα του βάλουν χειροπέδες και αν θα τον στείλουν φυλακή. Οι ΗΠΑ έχουν ανοικτό το σκάνδαλο με το Ιράν και περιμένουν…

Προς επίρρωση των γραφομένων του Κύπριου διεθνολόγου και η ανώτατη στρατιωτική πηγή που ανέφερε τα προηγούμενα, τόνισε πως δεν αναμένει κάποια τουρκική κίνηση στο τεμάχιο 10. Ως προς το τεμάχιο 5 εκτιμά πως η ένταση, αν δημιουργηθεί από την πλευρά της Τουρκίας, θα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της σε φραστικό επίπεδο καθώς η Άγκυρα φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα από την Ουάσιγκτον για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις στην περιοχή, μέσω της καταβύθισης της τουρκικής λίρας…

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ είναι πλέον σε μια εποχή που προτιμούν αντί να βυθίζουν τα πλοία των αντιπάλων να «βυθίζουν» τις οικονομίες τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *