Η Interpol, που γνωρίζει καλλίτερα από τον καθένα ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου, πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στη χώρα αυτή

Απόστολος Δοξιάδης

Δύο εξαίρετα χθεσινά ρεπορτάζ, του Elias Kanellis σε TA NEA και το editorial της Athens Voice (official) αναλύουν το προκλητικό γεγονός ότι η Τουρκία του Ερντογάν, που έχει τη θέση 117 στις 139 χώρες, στο δείκτη του Κράτους Νόμου (Rule of Law Index, του World Justice Organization), δηλαδή είναι κράτος απόλυτου αυταρχισμού και άρα ανομίας, φιλοξενεί πολυτελώς την επόμενη Γενική Συνέλευση της Interpol, σε δέκα μέρες.

Η Τουρκία έχει καταχρασθεί όσο δεν παίρνει το θεσμό των “ερυθρών αγγελιών” (red notices) της Interpol, που αποτελούν το εργαλείο για διενείς διώξεις ποινικών εγκληματιών, κατά των πολιτικών της αντιπάλων, που βέβαια δεν είναι ποινικοί εγκληματίες.

Ευτυχώς, από το 2017 η Interpol φιλτράρει τις πληροφορίες και από την Τουρκία, όπως και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα, και έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά της. (Αλλά για να αρθεί η ερυθρά αγγελία κατά των Οκτώ τούρκων αξιωματικών που ήρθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, χρειάστηκε πρώτα η γενναία απόφαση του Αρείου Πάγου).

Τώρα όμως, το γεγονός ότι η Ίντερπολ δέχεται να φιλοξενηθεί η ερχόμενη Γενική Συνέλευσή της στην Τουρκία, είναι το λιγότερο άκομψο και κατά τη γνώμη μου φτάνει στα όρια της πρόκλησης, εάν όχι και του σκανδάλου.

Άλλωστε, το καθεστώς Ερντογάν δεν κρύβει την πρόθεσή του να προωθήσει στην Ίντερπολ τον αγώνα του, λέει, “κατά της τρομοκρατίας”. Ωραίος σκοπός, στα λόγια, μόνο που το καθεστώς Ερντογάν βαπτίζει τρομοκράτες όλους τους εχθρούς του, αθώους ανθρώπους που και πολλοί δεν ανήκουν στις οργανώσεις που τους αποδίδεται, αλλά και οι οργανώσεις αυτές δεν είναι σε καμία διεθνή λίστα τρομοκρατών, παρά μόνα στα κιτάπια του Ερντογάν. Διεθνώς, θεωρούνται εντελώς νόμιμες.

Θέλω να ελπίζω ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πάντως η Ελλάδα, που βέβαια θα εκπροσωπείται, δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να μετατρέψει τη Γενική Συνέλευση δημόσια σε εργαλείο δίωξης των αντιφρονούντων στην Τουρκία. Αλλά και αυτό να κάνουν, και σωστή στάση να κρατήσουν, στο παρασκήνιο θα γίνουν πολλά πράγματα, που μόνο το Κράτος Δικαίου στην Τουρκία δεν θα ευνοούν.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Κράτος Δικαίου θα περίμεναν από έναν διεθνή οργανισμό που υπηρετεί τη νομιμότητα να μην προκαλεί με τέτοιες ενέργειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *