Συγκλονιστικά είναι τα όσα αποκάλυψε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Όπως υποστήριξε τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεγαλύτερα ακόμα και από του Περσικού Κόλπου και μάλιστα ζήτησε από την κυβέρνηση να τα εκμεταλλευτεί, γιατί αλλιώς θα καταστραφεί και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη.

Ο κ. Φώσκολος σημειώνει ότι η Ρωσία δεν έχει διαθέσιμα αποθέματα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπη καθώς υπάρχουν δεσμευμένες ποσότητες για άλλες αγορές και για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Μίλησε για παραποιημένα στοιχεία και διευκρίνισε πως η Ρωσία έχει περίπου 29τρις κυβικά φυσικού αερίου κι από αυτά μπορεί να δώσει προς τα έξω μόνο τα 10! Από αυτά έχει δώσει περίπου 125 δις το χρόνο για περίπου 50 χρόνια στην Ευρώπη. «Δεν έχει παραπάνω. Η Ευρώπη θέλει άλλα 240 δις. Από τα ρωσικά τα 40 πάνε με τον Υπερσιβηρικό στην Κίνα και τα υπόλοιπα πάνε Λευκορωσία, Τουρκία, Ελλάδα» τονίζει.

Θεωρεί πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει περισσότερο από ένα χρόνο αλλά «στην Ελλάδα δεν δικαιολογείται γιατί έχει δικό της ενεργειακό πλούτο» και ότι τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα μπορούν να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο στη «Γηραιά Ήπειρο» και όχι μόνο.

«Εμείς έχουμε λιγνίτη, έχουμε νερό το οποίο δεν το εκμεταλλευόμαστε, τα υδροηλεκτρικά παλιά επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν στο 15%, σήμερα είναι στο 3% γιατί θεωρούνται μεν ως Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά έχουμε και δικό μας φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ευρώπης. Άρα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας». επισημαίνει ο καθηγητής.

«Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα της Κρήτης που βγάζουν πολύ φθηνό φυσικό αέριο, για να λύσουν το πρόβλημα της Ευρώπης, νομίζω ότι θα καταστραφούμε, και η Ευρώπη και η Ελλάδα» υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

Χαρακτήρισε την Ανατολική Μεσόγειο «λύση της Ευρώπης» και είπε πως σήμερα «το ισοδύναμο του Περσικού Κόλπου υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο» και υπολόγισε τα αποθέματα σε 60τρις! Εκ των οποίων τα 50τρις είναι εξαγώγιμες ποσότητες. «Το μεγαλύτερο μέρος το έχει η Κρήτη κι από εκεί μπορούμε να βγάλουμε» αναφέρει και προσθέτει πως έχουμε και περίπου 100δις βαρέλια πετρέλαιο!

«Είμαστε ισοδύναμοι με τον Περσικό Κόλπο απλώς δεν το έχουμε καταλάβει. Οι γεωλόγοι το ξέρουν, και οι εταιρείες δεν είναι χαζές(…) Ας αφήσουμε την Total να κάνει έρευνες και θα δούμε σιγά σιγά πως η Ελλάδα μπορεί αν θέλει ο πρωθυπουργός να σώσουμε την Ευρώπη και να μπούμε στον δεύτερο αιώνα του Περικλή» τονίζει.

Την ίδια ώρα μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να προτείνει εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων φ.α. πρότεινε να αξιοποιηθούν της… Αιγύπτου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *