Μετά τις πολλές καταγγελίες ότι υποκαταγράφονται οι παρενέργειες στην Ελλάδα ο ΕΟΦ ξεκίνησε καμπάνια

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει μια γνωστή ρήση. Ο ΕΟΦ ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, καμπάνια για την καταγραφή των παρενεργειών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. 

Μια καμπάνια που γίνεται μετά τις πάρα πολλές καταγγελίες για υποκαταγραφή παρενεργειών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο ΕΟΦ ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ζητά από τους υγειονομικούς να σπάσουν την ομερτά και να καταγράψουν τις τυχόν παρενέργειες που έχουν συμβεί μετά από τον εμβολιασμό, άλλωστε όπως ορθώς λέει και ο ΕΟΦ η καταγραφή των παρενεργειών μας αφορά όλους, αφού όλοι θέλουμε καλύτερα και ασφαλέστερα φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Επιστήμονες, όπως ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης, έχουν υποστηρίξει ότι τα νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει υποκαταγραφή παρενεργειών στην Ελλάδα. 

«Στην Ελλάδα βλέπουμε να λένε ότι δεν σχετίζεται το εμβόλιο, οπότε δεν συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και να λέει ένας καθηγητής όπως ο Δ.Κούβελας “ρε παιδιά δηλώστε καμμία κίτρινη κάρτα” και τον τρέχουν που είπε το αυτονόητο. Πάνω σε αυτό είχα κάνει μια μελέτη, στις αρχές του καλοκαιριού, γιατί είχα υποψιαστεί ότι στην EudraVigilance κάποιες χώρες δηλώνουν παρενέργειες και κάποιες χώρες “τριτοκοσμικές” της ΕΕ δεν τις καταγράφουν και δεν στέλνουν τίποτα. Κάνω μια σύγκριση των δηλώσεων των παρενεργειών από όλα τα κράτη και βλέπω την Ελλάδα στα χαμηλότερα κλιμάκια και συγκρίνω με κάποιες άλλες χώρες και πως η Ελλάδα υστερεί σε αναφορά παρενεργειών και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα δεν συμπληρώνουν κίτρινες κάρτες.

Έκανα σύγκριση με την Ολλανδία, η οποία είναι 16-17 εκατ. Όταν έκανα την μελέτη είχαμε κάνει και παρόμοιο αριθμό δόσεων ανά εκατομμύριο. Περιμένεις δηλαδή η Ελλάδα να έχει δηλώσει το 60% του πληθυσμού από την Ολλανδία. Οι Ολλανδοί όμως είχαν δηλώσει 80.000 παρενέργειες και η Ελλάδα αντί για 48.000 είχε δηλώσει κάτω από 3.500 – 14 φορές λιγότερο από το αναμενόμενο σε σχέση με την Ολλανδία. Κάνω μια σύγκριση με την Αυστρία, βλέπω 7 φορές λιγότερο. Απέναντι στις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα υστερεί σε δηλώσεις παρενεργειών. Δύο είναι τα πιθανά αίτια, ή η Ελλάδα είναι χώρα υπερανθρώπων και δεν την αγγίζει τίποτα ή απλά δεν συμπληρώνουμε κίτρινες κάρτες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κ.Αρβανίτης. 

Την ώρα λοιπόν που σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της ΕΕ EudraVigilance μέχρι τις 19 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 28.103 θάνατοι και 2.637.525 παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ο ΕΟΦ καλεί τον κόσμο να καταγράφει τις παρενέργειες. 

H σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Βοηθήστε να κάνουμε τα εμβόλια καλύτερα για όλους, αναφέροντας πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αφορμή εβδομαδιαία εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη σημασία της αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς (Κίτρινη Κάρτα).https://www.pronews.gr/robots.txt?upapi=trueAD

Η έκτη ετήσια καμπάνια #MedSafetyWeek πραγματοποιείται από σήμερα (δηλαδή χθες) έως τις 7 Νοεμβρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (YouTube, Τwitter) και θα επικεντρωθεί στα εμβόλια. Αρμόδιες Αρχές Φαρμάκων από 64 χώρες ενθαρρύνουν τους επαγγελματίες Υγείας, το προσωπικό των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού, καθώς και τους ασθενείς, τους φροντιστές και τις οικογένειές τους, να αναφέρουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για την COVID-19.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ατόμων από μολυσματικές ασθένειες και έχουν ήδη σώσει εκατομμύρια ζωές. Όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να εμφανίσουν  ανεπιθύμητες ενέργειες. Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς (Κίτρινη Κάρτα) βοηθά στην αναγνώριση νέων ανεπιθύμητων ενεργειών καθώς  και στην απόκτηση περισσότερων πληροφοριών για ήδη γνωστές αντιδράσεις.

Κάθε αναφορά μετράει, επομένως η συμβουλή προς όλους είναι να μην καθυστερούν την αναφορά και να μην περιμένουν κάποιος άλλος να αναφέρει τις δικές τους υποψίες. Οι επαγγελματίες Υγείας που χορηγούν εμβόλια ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να συζητούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες με τους ασθενείς και να επαγρυπνούν για νέες ή σπάνιες πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων επισημαίνενονται τα εξής:

Αυτή η εκστρατεία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, αλλά ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα εμβόλια.

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς (Κίτρινη Κάρτα) αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για την παρακολούθηση της ασφαλούς χρήσης όλων των εμβολίων από τον ΕΟΦ  καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας της Δημοσίας Υγείας, μέσω αποτελεσματικών ρυθμίσεων.
Με τη συνεργασία όλων και την ανταλλαγή πληροφοριών, μπορούμε να κάνουμε τα εμβόλια καλύτερα για όλους». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *