Η πρότασή του στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Αν μελετήσει κανείς τις διάφορες εισηγήσεις και θέσεις του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, θα καταλήξει ακόμα και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης ότι «ο άνθρωπος είναι αλλού»! Πού; Κανείς δεν ξέρει.
Σημερινό παράδειγμα η πρότασή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου προτείνει να διαμορφωθεί ως «μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», μέσω της μεταφοράς είτε φυσικού αερίου, είτε «πράσινου» ηλεκτρικού ρεύματος από την βόρεια Αφρική (Αίγυπτο), μέσω Ελλάδας!
Πραγματικά για να κάνεις τέτοια πρόταση που θέλει το λιγότερο 15 χρόνια για να υλοποιηθεί (ιδανικά) και να υπάρξει αγωγός από τα αιγυπτιακά κοιτάσματα (που ακόμα είναι στην φάση της πολύ αρχικής εκμετάλλευσης) π.χ. προς την Κρήτη, ενώ το πρόβλημα είναι ΤΩΡΑ, θα πρέπει πραγματικά να διερωτηθούμε ποιος είναι ο εμπνευστής τέτοιων προτάσεων που δείχνουν τον επικεφαλής της χώρας να είναι «αλλού».
Τι δήλωσε;
«Σε μια αρκετά πλούσια ατζέντα, εκτιμώ ότι το θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη συζήτηση αφορά στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά (σ.σ.: δεν λέει την αλήθεια σε ότι αφορά τον περιορισμό των αυξήσεων στο ελάχιστο, αλλά αυτό δεν είναι είδηση).
Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο.
Θα έχω την ευκαιρία, στο πλαίσιο της συζήτησης, να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».
Έτσι λοιπόν θα αντιμετωπιστούν οι «βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις». Με ένα project που αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο «βραχυπρόθεσμο» χρονικό διάστημα των… 15 ετών!
Αν η Αίγυπτος θελήσει να πουλήσει το φυσικό αέριό της και όχι να το χρησιμοποιήσει για εγχώρια κατανάλωση, καθώς δεν έχει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και πλέον «κρέμεται» από το φυσικό αέριο.
Και τα εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξάγουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, θα κατασκευαστούν στην… Αίγυπτο και θα στέλνουν φυσικό αέριο στην… Ευρώπη!
Και αν αύριο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταλάβουν την εξουσία στην Αίγυπτο (έγινε μία φορά με τον Μόρσι, μπορεί να ξαναγίνει γιατί καλώς ή κακώς είναι πλειοψηφία μεταξύ του αιγυπτιακού λαού) τι θα γίνει; Και είναι τόσο σταθερή η διακυβέρνηση της Αιγύπτου; Εχουμε τρελαθεί τελείως;
Για να βοηθήσει η ΕΕ να εξορύξει η Ελλάδα το δικό της φυσικό αέριο από την υφαλοκρηπίδα της και την δυνητική ΑΟΖ της, ούτε κουβέντα!
Για να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως μοχλός για να εντάξουμε την ΕΕ στην εθνική προσπάθεια «κατάργησης» των τουρκικών διεκδικήσεων στις ελληνικές ενεργειακές περιοχές και μέσα σε έναν ορατό ορίζοντα επτά ετών να γίνει η πρώτη χώρα-μέλος που θα εφοδιάζει τις άλλες με φ.α. καμμία σκέψη!
Διαβάστε σχετικά εδώ τι έχει ανακοινωθεί μόνο τις τελευταίες ημέρες για τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Θυμίζει πραγματικά τους απίθανους των κυβερνήσεων Γ.Α.Παπανδρέου και Α.Σαμαρά που ακύρωσαν τον South Stream, που τελικά πήγε στη Τουρκία, για να φέρουν τον… αζερικό αγωγό TAP που δεν φτάνει, ούτε για τις ηλεκτρικές κουζίνες, εκτός του ότι ελέγχεται από την Τουρκία, εκτός του ότι δεν πληρώνει τέλη διέλευσης, εκτός του ότι θα χρηματοδοτήσουμε τους Αζέρους που είναι δορυφόρος της Τουρκίας κλπ. κλπ.
Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε
Τι να πεις; Ασχετοσύνη, ανοησία ή κάποιοι πονηροί με ύστερες σκέψεις;