Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χθες αναφέρθηκαν σε ακόμα ένα πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη επί κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη.

Όπως καταγγέλλουν έχει αφαιρεθεί η εικόνα του Ιησού Χριστού από το γραφείο του εκάστοτε Προέδρου της Ένωσης, το οποίο συνιστά δημόσιο και όχι ιδιωτικό χώρο ενώ στη θέση της ιερής εικόνας και στο κεντρικό αυτό σημείο της αίθουσας τοποθετήθηκε ένας ζωγραφικός πίνακας φιλοτεχνημένος από πρώην βουλευτή συγκεκριμένου κόμματος, με τον τίτλο Γάζα 2020.

Όπως αναφέρουν η τοποθέτηση των ιερών εικόνων στις δικαστικές αίθουσες και γενικότερα σε κεντρικές θέσεις γραφείων υπηρεσιών αποτελεί διαχρονικά πολιτειακή επιλογή. Μια επιλογή που όλοι έχουν υποχρέωση να σέβονται.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Εικόνα του Χριστού ή πίνακας ζωγραφικής; Κατά την πρώτη, δια ζώσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα,  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σήμερα, 10-9-2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 16.00, που πραγματοποιήθηκε μετά και από σχετικό αίτημά μας, διαπιστώσαμε ότι από τον τοίχο άνωθεν του  γραφείου του εκάστοτε Προέδρου της Ένωσης, στο οποίο συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο και βρίσκεται στο κτίριο, όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Αθηνών και επομένως συνιστά δημόσιο και όχι ιδιωτικό χώρο, είχε αφαιρεθεί  η επί δεκαετίες αναρτημένη εικόνα του Ιησού Χριστού – θρησκευτικό σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, που αποτελεί την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 εδ. α του Συντάγματος. 

Στη θέση της ιερής εικόνας και στο κεντρικό αυτό σημείο της αίθουσας τοποθετήθηκε ένας ζωγραφικός πίνακας φιλοτεχνημένος από πρώην βουλευτή συγκεκριμένου κόμματος, με τον τίτλο Γάζα 2020. Η ιερή δε εικόνα παραγκωνίστηκε σε μη ορατό σημείο για τον εισερχόμενο στην αίθουσα και ειδικότερα στον τοίχο εσοχής που δημιουργείται μετά το έπιπλο της βιβλιοθήκης.

Κατά την άποψη μας, η παραπάνω ενέργεια του προεδρείου της Ένωσης, που γίνεται κατά το χρόνο που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αναπόφευκτα αναδεικνύεται η σύνδεση του Χριστιανισμού με την ιστορία του ελληνικού έθνους,  δεν έλαβε χώρα διόλου τυχαία. Αποτελεί συνέχεια άλλων γνωστών στο Δικαστικό Σώμα ενεργειών του νυν προεδρείου που όλες μαζί διαγράφουν μία πορεία με κομματικό χρωματισμό.

Η τοποθέτηση των ιερών εικόνων στις δικαστικές αίθουσες και γενικότερα σε κεντρικές θέσεις γραφείων υπηρεσιών αποτελεί διαχρονικά πολιτειακή επιλογή. Μια επιλογή που όλοι έχουν υποχρέωση να σέβονται και η οποία (επιλογή) πρόσφατα δυνάμει της με αριθμό 71/2019 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ειδικώς ως προς τους χώρους των Δικαστηρίων έχει κριθεί σύννομη και μη παραβιάζουσα την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας, καθότι αποτελεί απόρροια της διάταξης του άρθρου 3 του Συντάγματος και επομένως, ως επιλογή του Συνταγματικού Νομοθέτη, φέρει αντικειμενικό χαρακτήρα.

Ο, δε, ισχυρισμός του προεδρείου σε σχετική επισήμανση μας ότι η ιερή εικόνα μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και ότι αυτό αποτελεί θέμα εσωτερικής διαρρύθμισης και αισθητικής του χώρου είναι παντελώς αβάσιμος διότι το κεντρικό σημείο τοποθέτησης των ιερών εικόνων στους δημόσιους χώρους, ως εν προκειμένω, συνιστά απόφαση της Πολιτείας κατ´ εφαρμογή της προαναφερόμενης διάταξης του Συντάγματος, η οποία έχει κανονιστικό περιεχόμενο.

Εκφράζουμε την ευθεία αντίθεση μας στην πιο πάνω ενέργεια και ζητούμε όπως το προεδρείο, σεβόμενο το Σύνταγμα και την ιστορία της Ένωσής μας, προβεί στην εκ νέου ανάρτηση της ιερής εικόνας στη θέση που κατείχε πριν την μετατόπιση της.  Τα μέλη της Ομάδας ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
Κων/νος Βουλγαρίδης, Εφέτης
Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης
Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
                                        Αθήνα, 10-9-2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *