Ξεκάθαρα αντίθετος στο «μπόνους» των 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους νέους 18 έως 25 ετών για να εμβολιαστούν είναι ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο καθηγητής τονίζει πως με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται δύο προβλήματα, ένα επιστημονικό, καθώς όπως τονίζει «τα δεδομένα που έχουν δείχνουν ότι τέτοιου είδους κίνητρα δεν είναι αποτελεσματικά», αλλά και ηθικό, αφού δίνονται 150 ευρώ σε νέους που έχουν καταστραφεί από την ανεργία και το lockdown.
«Το κίνητρο αυτό καταλαβαίνω ότι γίνεται με καλή πρόθεση, αλλά είναι προβληματικό από επιστημονικής άποψης. Τα δεδομένα που έχουν δείχνουν ότι τέτοιου είδους κίνητρα δεν είναι αποτελεσματικά. Έχουν δοκιμαστεί στη Σερβία, με 25 ευρώ σε όσους εμβολιάζονται, έχουν δοκιμαστεί σε πολιτείες των ΗΠΑ, με 100 δολάρια που παίρνουν οι 16-35 ετών όταν εμβολιάζονται. Ήδη από πέρυσι αρκετοί οικονομολόγοι είχαν προτείνει αντίστοιχες λύσεις, και είχαν υπολογίσει ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο κίνητρο θα πρέπει να είναι της τάξεως των 1000 δολαρίων», εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.
«Το θέμα είναι γιατί κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο. Οι κύριοι λόγοι είναι ο δισταγμός, η αίσθηση ότι δεν είναι το εκπληκτικό προϊόν που μας σερβίρεται, αλλά κάτι για το οποίο δε γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες παρενέργειες. Οι άνθρωποι αυτοί δε θα πειστούν με οικονομικά κίνητρα, αντιθέτως νομίζω ότι θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί.
Όταν είσαι διστακτικός και πάνε να σου πουλήσουν κάτι δίνοντάς σου ένα μπόνους, λες αν κάτι είναι τόσο καλό γιατί να μου δίνουν μπόνους; Το δεύτερο πρόβλημα είναι το ηθικό. Σε μια κοινωνία που οι νέοι έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, έχουμε αστρονομικά ποσοστά ανεργίας, το 50% έχουν ψυχικά προβλήματα υγείας μετά τα lockdowns, και τώρα τους δίνουμε 150 ευρώ. Αν η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, φοβάμαι ότι ακόμα και αν είναι θετική η πρόθεση καταλήγει σε μια αρνητική επίπτωση και σε ένα πρόβλημα ηθικών διαστάσεων».
Παράλληλα τόνισε πως ουσιαστικά δεν είναι τόσο σημαντικό να εμβολιαστούν οι νέοι, ώστε να υπάρχουν μέτρα τα οποία οδηγούν σε εμφύλιο «πόλεμο» (όπως είπε χαρακτηριστικά).
Ο Γ.Ιωανννίδης είπε πως «τα εμβόλια για τις πολύ μικρές ηλικίες έχουν μικρό κίνδυνο, αλλά είναι μικρός και ο κίνδυνος να πάθε κάτι κάποιος από τον κορωνοϊό σε αυτές τις ηλικίες. Είναι λοιπόν μια προσωπική απόφαση, μπορεί κάποιος να το κάνει στο πλαίσιο μιας συνολικής συλλογικής προσφοράς, με την έννοια ότι ίσως έτσι μπορεί να προστατεύσει κάποιους ανθρώπους στο περιβάλλον του, ή κάποιους που είναι ευπαθείς.