Ο Στέφανος Μάνος αναφέρθηκε στην διαχείριση του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, στην ανάπτυξη, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς για το πως κρίνει την κατάσταση της χώρας αναφορικά με την πανδημία, ο κ. Μάνος απάντησε “εδώ και 6 εβδομάδες παρακολουθώ τον αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Bλέπω δυστυχώς ότι εδώ οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι “εξακολουθούμε να έχουμε σχεδόν σταθερά 7 θανάτους ανά 100 κατοίκους τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, που ήταν πολύ άσχημα, έχουν καταφέρει κι έχουν κατέβει πάρα πολύ. Στην Αγγλία έχουν ουσιαστικά μηδενίσει τους θανάτους, όπως επίσης και στη Δανία. Και λέω ότι αυτοί κάνουν κάτι πιο σωστό από εμάς“.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν την επομένη της πανδημίας, ο πρώην υπουργός σημείωσε “η κυβέρνηση έχει αναθέσει τεράστιες μελέτες, αρχικά στην επιτροπή σοφών του κ. Πισσαρίδη και στη συνέχεια στον παλιό μου συνεργάτη, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη που εξεπόνησε αυτό το κολοσιαίο σχέδιο που υποβλήθηκε στην ΕΕ. Συνεπώς υπάρχει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, το οποίο έχει παρουσιαστεί και φαίνεται ότι θα εγκριθεί από την Ευρώπη τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα”.

Και πρόσθεσε “υπάρχει μια παράμετρος αυτής της κυβέρνησης που εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Και αυτή η παράμετρος είναι ότι θα πάμε μπροστά με μια προϋπόθεση: ότι δεν θα απολυθεί κανείς (στο δημόσιο). Νομίζω ότι αυτή η προϋπόθεση προορίζεται να μας οδηγήσει σε ναυάγιο. Οι μισοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εργάζονται στο δημόσιο, είτε σε ΔΕΚΟ είτε στο δημόσιο αυτό καθεαυτό είτε σε επιχειρήσεις που είναι σαν δημόσιο πχ τράπεζες. Οι μισοί λοιπόν αισθάνονται ότι είναι στο απυρόβλητο. Αυτή είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε μια συσσώρευση προσωπικού, κάτι που είναι αντιπαραγωγικό, δεν προσφέρει υπηρεσία και κοστίζει τρομερά και στην οικονομία και στους φορολογούμενους”.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Μάνος τόνισε ότι “έχω πει εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάτι πάρα πολύ απλό. Είπα ξεχάστε τα όλα, δεν πρόκειται να λυθεί αυτό. Είχα πει δώστε σε όλο τον κόσμο μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας 700 ευρώ. Χωρίς εισφορές, χωρίς τίποτα. Είναι ο γόρδιος δεσμός (το ασφαλιστικό) μέσα στον ”Κυκεώνα” που έχουμε μπει”.

Χαρακτήρισε “απίστευτα υποκριτική” την στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε τελευταίο του άρθρο εξήρε την πολιτική Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Μάνος υπογράμμισε “απ’όλα αυτά τα τόσα ωραία λέει (σήμερα), δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα ως πρωθυπουργός;” διερωτήθηκε και συμπλήρωσε “δεν έκανε τίποτα απολύτως. Ο κ. Τσίπρας μιλάει σαν μιλάει σε μια χώρα που δεν είναι η Ελλάδα, είναι μια υποκρισία”.

Ο πρώην υπουργός συνέχισε, λέγοντας “θα πάρω πάλι το παράδειγμα της Αμερικής. Η Αμερική δεν έχει περισσευούμενο προσωπικό, όπως έχουμε εμείς. Οι δικοί μας δημόσιοι υπάλληλοι είναι 650.000, κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Είναι το 6,13% του πληθυσμού. Στην Αμερική οι ομοσπονδιακοί μόνιμοι υπάλληλοι είναι 2,1 εκατ. που σημαίνει το 0,6% του πληθυσμού. Δηλαδή έχουν το 1/10 των υπαλλήλων που έχουμε εμείς. Και στην Αμερική όποιος προσλαμβάνεται στο δημόσιο περνάει μόνο με εξετάσεις και προσλαμβάνεται για μια χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, που είναι δοκιμαστική και στο τέλος της οποίας μπορούν να τον διώξουν αν δεν κάνει”.
“Αυτά όμως ο κ. Τσίπρας δεν τα λέει. Λέει τι καλός που είναι ο Μπάιντεν”
κατέληξε ο κ. Μάνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *