Δεν υπάρχει σαπούνι, οδοντόκρεμα ή μπαταρίες
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για μια «δύσκολη κρίση», μετά από προειδοποιήσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και οικονομική αστάθεια.
Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της λόγω της πανδημίας, και αυτό έχει «παγώσει» το εμπόριο με την Κίνα, που αποτελεί και την κύρια οικονομική «αρτηρία» της χώρας. Αυτό επιδεινώνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση, δεδομένων των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Σε μια σπάνια παραδοχή, ο ηγέτης της χώρας κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματος σε άλλη μία «Επίπονη Πορεία» για να «ανακουφιστεί ο λαός μας από τις δυσκολίες, έστω και λίγο».
«Επίπονη Πορεία» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας για τις δυσκολίες που αντιμετώπιση η χώρα κατά τον λιμό της δεκαετίας του 1990, όταν η πτώση της ΕΣΣΔ την άφησε χωρίς ζωτικής σημασίας βοήθεια. Θεωρείται πως τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν τότε.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Κιμ είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη «χειρότερη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ» και «πολλές προκλήσεις άνευ προηγουμένου».
Υπάρχουν αναφορές εδώ και μήνες πως η κατάσταση στο εσωτερικό της απομονωμένης χώρας είναι πολύ δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις προέρχονται από πόλεις κοντά στα σύνορα με την Κίνα.
Η τιμή του καλαμποκιού, που αποτελεί βασικό είδος διατροφής για το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής Βόρειας Κορέας, έχει μεγάλες διακυμάνσεις, και κάποιες φορές ένα κιλό καλαμποκιού κοστίζει πάνω από τους μισθούς ενός μήνα.
Η Λίνα Γιουν, ερευνήτρια της Human Rights Watch, σημείωνε σε πρόσφατη αναφορά της, που επικαλείται ανώνυμες πηγές στη χώρα, πως «μπαίνουν ελάχιστα τρόφιμα στη χώρα από την Κίνα εδώ και περίπου δύο μήνες…υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ζητιάνοι, κάποιοι πέθαναν από πείνα στα σύνορα και δεν υπάρχει σαπούνι, οδοντόκρεμα ή μπαταρίες».
Ο Τομάς Οζεά Κουϊντάνα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα για μια «σοβαρή επισιτιστική κρίση» στη χώρα.