Καιρός να γίνει αισθητό ένα νέο «πολιτικό ρεύμα» στην Ευρώπη

Σε αντεπίθεση περνούν τα πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη. Ο Ούγγρους πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαίωσε ότι έχει συνομιλήσει με Ιταλούς και Πολωνούς ευρωβουλευτές για να συζητήσει τη δημιουργία μιας ολοκαίνουργιας κομματικής ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικαλούμενος την έλλειψη εκπροσώπησης των αξιών του Fidesz στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Orbán πιστεύει ότι είναι καιρός να γίνει αισθητό ένα νέο «πολιτικό ρεύμα» στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην σύμμαχος του Orbán Manfred Weber επέκρινε την πιθανή δημιουργία αυτού που αποκαλεί «δεξιό λαϊκιστικό κόμμα», προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα χωρίσει την Ευρώπη μεταξύ ριζοσπαστικών ακρών.

Μετά τη απόσπαση του Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποτίθεται ότι οι Ούγγροι ευρωβουλευτές θα μεταφερθούν σε μια διαφορετική κομματική ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια άλλη πιθανή ιδέα που κυκλοφόρησε ήταν ότι το Fidesz θα δημιουργούσε ένα εντελώς νέο κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βίκτορ Ορμπάν έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber, δηλώνοντας την άμεση παραίτηση όλων των εκπροσώπων του Fidesz από τη φατρία του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλήσει με Πολωνούς και Ιταλούς ευρωβουλευτές σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας κομμάτων του ΕΚ.
Όσον αφορά τις αξίες, ο Ορμπάν είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις χριστιανικές παραδόσεις, την εθνική κυριαρχία και τη σημασία της εθνικότητας στην Ευρώπη. Πιστεύει ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να επιτρέπονται και ότι η ήπειρος δεν πρέπει να είναι ένας τόπος πολυπολιτισμικότητας.

Την ίδια στιγμή, ο Matteo Salvini, αρχηγός του Lega Nord, δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και άλλων χωρών, λέγοντας ότι “εργάζονται για να δημιουργήσουν κάτι νέο, επειδή ένα συγκεκριμένο είδος Ευρώπης, με ξεπερασμένη νοοτροπία, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στις ανάγκες του 2021”.

Στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Weber είπε ότι οι νέοι φίλοι του Orbán, Geert Wilders, Marine Le Pen και το Alternative for Germany «ονειρεύονται μια Ευρώπη αποτελούμενη από μια πρώτη και δεύτερη τάξη». Είπε ότι αυτά τα κόμματα αναζητούν εχθρούς, θέλουν να πολώσουν τη δεξιά και την αριστερή πολιτική πτέρυγα, να υποκινήσουν το μίσος και, με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουν την αριστερά, προκειμένου να δώσουν στον εχθρό τους μια ισχυρότερη εικόνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *