Συνεχίζουν να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας- Αδιαφορία από την κυβέρνηση.

Με περηφάνεια, ιδιαίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζε ως μόνο οφέλη θα έχει η ντροπιαστική Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε. Η Νέα Δημοκρατία, “φώναζε” πως με την πρώτη ευκαιρία θα την ακυρώσει, ειδικά στην περίπτωση που δεν τηρείται από τα Σκόπια. 

Βέβαια, με κάθε καταπάτησή της από τους εθνικιστές γείτονες, που σφετερίζονται παρά τη ντροπιαστική μας υποχώρηση την “Μακεδονία”, η Αθήνα φαίνεται να μην έχει διάθεση να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Στα Σκόπια, η κυβέρνηση Ζάεφ, απέσυρε ένα σχέδιο νόμου για αλλαγή της ονομασίας της λεγόμενης «‘‘Μακεδονικής’’ Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» (ΜANU), σύμφωνα με όσα ορίζει η «Συμφωνία των Πρεσπών» για τα δημόσια ιδρύματα στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, προχώρησε στην κίνηση αυτή,  καθώς το Δ.Σ. του Ιδρύματος, αρνήθηκε να συναινέσει στην προσθήκη του όρου «Βόρειας Μακεδονίας», εμμένοντας στη σημερινή ονομασία της Ακαδημίας.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Λιούπτσο Κοτσάρεφ, έκανε γνωστό πως τα μέλη του Δ.Σ. αρνούνται να συμπεριλάβουν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» στην ονομασία του ιδρύματος, παρά τη θέση της κυβέρνησης

Μόνο ένα μέλος του Δ.Σ. του MANU τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας, που χρονολογείται από το 1967, σύμφωνα με όσα ορίζει η «Συμφωνία των Πρεσπών».

Για την πλειοψηφία και τον πρόεδρο του σώματος, η μετονομασία σε «Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Βόρειας Μακεδονίας» θεωρείται «απαράδεκτη» εξέλιξη. Όπως δήλωσε ο Κοτσάρεφ στα τοπικά ΜΜΕ «Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποτελεί παράγοντα περιφερειακής αποσταθεροποίησης», ενώ οι Συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα Σκόπια με Ελλάδα και Βουλγαρία «υποβαθμίζουν» τους ‘‘Μακεδόνες’’» .

Μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», δημόσιοι θεσμοί και ιδρύματα ήταν υποχρεωμένοι στην αλλαγή των ονομασιών τους, εκτός από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, που αντέδρασε σθεναρά στο ενδεχόμενο αυτό.

«Ζητώ το 2021 να είναι ένα έτος στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα και αυτός είναι ένας όρος για την ένταξη στην ΕΕ, ότι το όνομα, η γλώσσα, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ιστορία της «Μακεδονίας» έχουν αιώνες παράδοση στα σύνορα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και πέρα από αυτήν», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι αποσύρει το σχέδιο νόμου για την ονομασία της Ακαδημίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν πρόκειται για οριστική κίνηση ή για κίνηση τακτικής.

Εάν τέτοιες ενέργειες, δεν εγείρουν εκ νέου το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πολλάκις οι γείτονές μας στον βορρά, συνεχίζουν να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να “ξυπνήσει την κυβέρνηση” που υποσχόταν πως θα διορθώσει το τεράστιο αυτό λάθος με την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *