Οι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν εμφατικά και χωρίς συζήτηση την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα υποχρεώνονταν να κάνουν τα εμβόλια.

Ο λόγος της συνοπτικής απόρριψης του αιτήματος και της ηχηρής ήττας του Έλληνα πρωθυπουργού από τους Ευρωπαίους ήταν, εκτός των σημαντικών ηθικών ερωτημάτων, ότι κανείς δεν ξέρει αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ή όχι. 

Αντίθετοι στο πιστοποιητικό -υποχρέωσης- εμβολιασμού ήταν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουήλ Μακρόν, οι οποίοι δεν το συζήτησαν καν παρά τις επίμονες πιέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε να γράψει μέχρι και άρθρο για το θέμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την καλά προετοιμασμένη ομιλία του καθώς οι υπόλοιποι ηγέτες τον «έκοψαν» στη μέση του λέγοντας του πως το θέμα δεν ήταν της παρούσης.

«Μόνο ιατρικό και όχι ταξιδιωτικό θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Αυτό ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.  Προς το παρόν, σε τόσο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας ανοσοποίησης, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως ιατρικά έγγραφα και να μην χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικούς σκοπούς. 

Παράλληλα, υιοθετήθηκε η πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα η Καγκελάριος Μέρκελ σχολίασε σχετικά με τα πιστοποιητικά πως το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορωνοϊό ή όχι.

Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι, σύμφωνα με την καγκελάριο, κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως σκοπεύει να εφαρμόσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα για τις μετακινήσεις σε τρένα, αεροπλάνα και πλοία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *