Διαβάζοντας τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το βιβλίο του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, το νομοσχέδιο αλλά και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε αποσταλεί επί των ημερών του στον τότε  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι θα μπορούσε να είχε επιτύχει η χώρα από τότε. Ο Κοτζιάς έφυγε από το ΥΠΕΞ αφήνοντας έτοιμα τα πάντα, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε, αλλά διατηρώντας  μία εξαιρετικά κρίσιμη παράλειψη, που και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έτοιμη να διαπράξει.

Τα δύο νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ συμπίπτουν. Τόσο στα διαδικαστικά, όσο και στην ουσία. Ως προς την πολιτική ουσία και τα δύο σταματούνε σε Κόλπο της Πελοποννήσου και δεν συμπεριλαμβάνουν τα δύο νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα, που κοιτούν προς το Αιγαίο, όπως προέβλεπαν τα ΠΔ του Ν. Κοτζιά, ενταγμένα σε ένα σχέδιο που ενόχλησε τους Τούρκους και απαλείφθηκε από τους διστακτικούς (φοβικούς), ως φαίνεται, συνεργάτες των Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα.

Δεύτερον, τα δύο νομοσχέδια συμπίπτουν και επί της διαδικασίας, επέλεξαν και οι δύο κυβερνήσεις να κάνουν την επέκταση με νόμο. Ο Ν. Κοτζιάς λαμβάνοντας υπόψη τις γνωμοδοτήσεις υψηλά ειδικευμένων νομικών, επέλεξε Προεδρικό Διάταγμα καθότι ως αποδεικνύει στο βιβλίο του (σελ. 660-663 ) η επέκταση γίνεται στη βάση ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας στο ελληνικό δίκαιο, την ενσωμάτωση του Δίκαιο της Θαλάσσης, και σε εκτέλεσή της. Είναι γνωστό ότι η υλοποίηση νόμων γίνεται με διατάγματα και όχι με άλλο νόμο.

Τρίτον τα δύο νομοσχέδια δεν προβλέπουν την παραπέρα επέκταση, ενώ εκείνα του Νίκου Κοτζιά, προέβλεπαν την επέκταση σε όλη την Ελλάδα, αρχίζοντας με την Κρήτη.
Το  Μilitairε.gr έχει στη διάθεση του τους άκρως ενδιαφέροντες χάρτες. Τον συνολικό χάρτη για το Ιόνιο, τον χάρτη κλεισίματος κόλπων για τα δύο νησιά. Χάρτες για την αιγιαλίτιδα ζώνη τους. Αλλά και χάρτη με κλείσιμο κόλπων στην Κρήτη.
Από το Προεδρικό Διάταγμα , προκύπτει η ειδική αναφορά στα Νησιά.

militaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *