Έντονος είναι ο προβληματισμός από την πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφός της παράνομους μετανάστες από την Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε περιοχές όπου διαβιεί η ελληνική εθνική μειονότητα, στη Βόρειο Ήπειρο και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως τη συμφωνία του πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την αλβανική κυβέρνηση.
Πρόσφατα, Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκαταστάσεως αλλοδαπών μουσουλμάνων από την Τουρκία στην Αλβανία.
Κατά την γνώμη μου, η εγκατάσταση των αλλοδαπών Μουσουλμάνων στις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητος της Βορείου Ηπείρου, εξυπηρετεί τους εξής στόχους:
1 Να ολοκληρωθεί και ηαπό ξηράς περίσχεση (περικύκλωση) της Ελλάδος από το «Μουσουλμανικό Τόξο»). Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει υπογράψει με την Αλβανία συμφωνία για χρησιμοποίηση της Ναυτικής Βάσεως του Αυλώνα από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Οπότε, σε περίοδο κρίσεως, φυσικά και επιχειρήσεων, ο ελληνικός Στόλος θα πρέπει να διασπάσει τις δυνάμεις του, προκειμένου να επιτηρεί-αντιμετωπίζει τα τουρκικά πλοία που θα δρουν στο Ιόνιο. Τώρα κατά ποία λογική η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προστατεύει με την Πολεμική της Αεροπορία τον εναέριο χώρο της Αλβανίας (εναντίον τίνων άραγε, πχ Σερβίας, Ρωσίας, ίσως) είναι κάτι στο οποίο μόνον οι ελληνικές κυβερνήσεις (η προηγουμένη το δέχθηκε, η σημερινή εξακολουθεί να το τηρεί) μπορούν να απαντήσουν.
2. Να αλλοιωθεί η φυλετική και πληθυσμιακή σύνθεση της μειονότητος.
3. Η Αλβανία, στο πλαίσιο των παραχωρήσεων που θα κάνει προκειμένου να πεισθεί η ΕΕ να πιέσει την Ελλάδα να μην αντιδράσει στην αποδοχή της εντάξεώς της (Αλβανίας) στην ΄Ένωση, θέλει να κάνει σαφές πως οι «μετανάστες» αυτοί δεν θα προωθηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά θα μείνουν στις δομές που προετοιμάζει. Και από εκεί φυσικά, στην Ελλάδα. Αυτό το έχουν αντιληφθεί, ήδη, σύμφωνα με την είδηση και οι Αλβανοί πολιτικοί, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή του Ράμα.
4. Μετά την αποτυχίατης προσπάθειάς της να στείλει τους Μουσουλμάνους από τον Έβρο, η Τουρκία προσπαθεί να υπερκεράσει την ελληνική άμυνα και να μας τους στείλει από τον Βορρά. Εκεί η δυνατότητά μας να ανακόψουμε την εισβολή τους είναι από μηδενική έως ελαχίστη.
5. Σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη της ρωσικής εφημερίδος «Ισβέστια», στις περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η εγκατάσταση των προσφύγων, υπάρχουν τουλάχιστον 100 χιλιάδες φυτείες καννάβεως. Αυτές ελέγχονται από την Αλβανική Μαφία τον μεγαλύτερο προμηθευτή μαριχουάνας στην Ευρώπη. Η εγκατάσταση επομένως 30.000 ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή, διευκολύνει την στρατολόγηση παρανόμων διακινητών για προώθηση του προϊόντος σε χώρες της ΕΕ και, όχι μόνον, μέσω της επικρατείας της Ελλάδος. Παράλληλα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και το γεγονός ότι, κατά το παρελθόν, είχαν διατυπωθεί υπονοούμενα για σχέσεις ατόμων που ανήκαν στον κρατικό μηχανισμό με τα κυκλώματα διακινήσεως ναρκωτικών
Στα σύνορα με την Αλβανία δεν υπάρχουν φράχτες και άλλα κωλύματα αποτρεπτικά της κινήσεως ανθρώπων. Τα σύνορα είναι ανοικτά και οι προσβάσεις (εμφανείς και μυστικές) από την Αλβανία προς την Ελλάδα είναι πολλές και, κυρίως, γνωστές στις διάφορες αλβανικές συμμορίες (λαθρεμπόρων, σωματεμπόρων, διακινητών ναρκωτικών, ληστών, κατσικοκλεφτών κλπ). Πρέπει λοιπόν να διασπάσουμε και πάλι τις Δυνάμεις μας και να εμπλακεί περισσότερο και ο Στρατός. Με τον τρόπο αυτόν εξασθενίζει και η δυνατότητα αποτροπής στον Έβρο. Εφόσον η Τουρκία επιδιώξει να δημιουργήσει επεισόδιο στο Έβρο ή σε κάποιο νησί, προφανώς και θα ενεργοποιήσει ταυτόχρονα τις ομάδες αυτές, ώστε να προκαλέσει αντιπερισπασμό.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ, ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΜΕ!..
Τέλος, ακόμη και αν συλληφθούν από τις ελληνικές αρχές κάποιοι, από εκείνους που θα εισέλθουν παράνομα, αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν σε ελληνικές φυλακές. Άρα εμμέσως τους δέχεται η χώρα μας. Επί πλέον, ακόμη και να υποχρεώσουμε την Αλβανία να δεχθεί την επιστροφή των συλλαμβανομένων, ένας σημαντικός αριθμός εισβολέων θα διαφύγει της συλλήψεως, θα εισέλθει και θα διασπαρεί στην Ελλάδα.
Η μόνη λοιπόν διέξοδος είναι να γίνει σκληρή προειδοποίηση της ελληνικής κυβερνήσεως προς την Αλβανία ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξή της στην ΕΕ και την χρηματοδότησή της από αυτήν, εάν υλοποιήσει το παρόν σχέδιό της. Ενδέχεται όμως η κυβέρνηση να αποφασίσει να ακολουθήσει παράλληλα, και την σύγχρονη τακτική του πολέμου μέσω «αντιπροσώπων», των πολιτικών αντιπάλων του Ράμα εν προκειμένω.
Επιβάλλεται επίσης να ασκηθούν πιέσεις και προς την πλευρά της ΕΕ. Να καταγγείλει η χώρα μας την συμφωνία της Αλβανίας με την Τουρκία ως επικίνδυνη για την Ελλάδα και να απειλήσει ότι θα κλείσει τα σύνορα με την Αλβανία και θα τα θεωρήσει ως χερσαία εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στα Βαλκάνια. Στην παρούσα συγκυρία μπορεί να ασκήσει πιέσεις για μεταβολή της στάσεώς της στην διεξαγωγή της Επιχειρήσεως «ΕΙΡΗΝΗ» (έλεγχος εμπάργκο όπλων στην Λιβύη). Μπορεί δηλαδή να απειλήσει πως θα άρει την προσφορά λιμένος στην Κρήτη ή σε άλλο νησί, δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να δεχθεί άλλο κύμα λαθρομεταναστών που θα επιδιώξει να εισέλθει στην χώρα.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι σοβαρό και ευαίσθητο για την χώρα μας. Πρέπει συνεπώς να αντιμετωπισθεί με δυναμισμό και αποφασιστικότητα και χωρίς χρονοτριβές που θα επιτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο, συνηγορούν διά του λόγου το αληθές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ