Με αφορμή την ψηφοφορία για κύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, το γραφείο τύπου της Πατριωτικής Δημοκρατικής Ένωσης εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
«Η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, την οποία σύναψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι μια συμφωνία αρνητική για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας καθώς εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών της πατρίδας μας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αλλά και συνολικά στο Αιγαίο.
Πιο συγκεκριμένα, τα αρνητικά σημεία της προς κύρωση συμφωνίας είναι πολλά.
Πρώτο και βασικότερο είναι η μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών, ακόμα και της Κρήτης, με αποτέλεσμα η ισομερής κατανομή μεταξύ των δύο κρατών να ανατρέπεται προς όφελος της Αιγύπτου.
Δεύτερον, εξίσου σημαντική αρνητική εξέλιξη, που συνδέεται με το πρώτο σημείο, είναι το προηγούμενο μειωμένης επήρειας των νησιών που αποδυναμώνει καίρια την ελληνική επιχειρηματολογία για πλήρη επηρεασμό του συμπλέγματος του Καστελόριζου ως προς την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ένα προηγούμενο που υπήρχε και στην αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία, όμως σε αυτή την περίπτωση υπήρχε η δικαιολογία της προϋπάρχουσας συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τη Ρώμη.
Τρίτον, στην οριοθέτηση που εμπεριέχεται στη συμφωνία δεν προβλέπεται η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 ν.μ., σημείο που αποδυναμώνει το υπό αναστολή μονομερές δικαιώμα της πατρίδας μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο εύρος που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Να θυμίσουμε ότι τα χωρικά ύδατα είναι περιοχή απόλυτης κυριαρχίας του κράτους, έχουν την ίδια βαρύτητα με το έδαφος και όποια έκπτωση στην άσκηση αυτού του δικαιώματος ισοδυναμεί με εκχώρηση εδάφους.
Τέταρτον, η Αίγυπτος καθίσταται από την προς κύρωση συμφωνία ρυθμιστής των εκκρεμών οριοθετήσεων με Λιβύη, Τουρκία και Κύπρο με τρόπο απαράδεκτο που περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία ιδίως με τη Λευκωσία.
Πέμπτον, η τμηματική οριοθέτηση της περιοχής ανατολικά της Κρήτης αφαιρεί τη δυνατότητα από την Ελλάδα να πιέσει την Αίγυπτο στο να στηρίξει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που εκτείνονται έως την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως άλλωστε προδιαγράφονταν ήδη από τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου το 2003. Αντιθέτως, “σαλαμοποιεί” τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δημιουργεί μια “γκρίζα περιοχή” την οποία ήδη η Τουρκία διεκδικεί με τις πειρατικές έρευνες του Oruc Reis.
Τέλος, προφανώς η προς κύρωση συμφωνία δεν ακυρώνει αυτόματα το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο, όπως προσπαθεί να μας πείσει ως κύριο επιχείρημα η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Η ακύρωση αυτού του μνημονίου θα επέλθει μόνο με την περιφρούρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να το πράξει, όπως δεν το πράττει επί 16 σερί ημέρες στην περίπτωση του Oruc Reis.
Συμπερασματικά, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο είναι μια κακή συμφωνία, που γίνεται υπό το βάρος της ανάγκης της κυβέρνησης να αντιδράσει τα διαρκή τουρκικά τετελεσμένα. Θεωρούμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της θα επηρεάσουν δραστικά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας συνολικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δίνει ισχυρά επιχειρήματα στην Τουρκία για να προβάλει διεκδικήσεις. Μας βρίσκει καθολικά και ριζικά αντίθετους. Καλούμε τον ελληνικό λαό να μην αποπροσανατολίζεται από τις επικοινωνιακές πομφόλυγες των μπουκωμένων από τα 20 εκατομμύρια του κορωνοϊού ΜΜΕ και να αντιληφθεί ότι δημιουργείται το έδαφος για μια συνολική διευθέτηση στο Αιγαίο, υπό τις ευλογίες της Γερμανίας και των ΗΠΑ».
Γραφείο Τύπου Πα.Δ.Ε.