Η κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε χρηματοδότηση για 21 εκατ.$  για την αναβάθμιση των συστημάτων των ελικοπτέρων NH90 της βασιλικής Αεροπορίας της χώρας προκειμένου αυτά να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, ενώ το ίδιο θα κάνουν και 7 ακόμη χώρες.

Την ίδια ώρα η ΑΣ ακόμη να παραλάβει το σύνολο των ελικοπτέρων (υπολείπονται έξι τα οποία ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται και σε τι κατάσταση), ενώ η διαθεσιμότητα των 14 είναι στο μηδέν.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η κατάσταση σε Αιγαίο, Έβρο και Ανατ. Μεσόγειο μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι. Το ΥΠΕΘΑ όμως ατάραχο νόμίζει πως έχει την έδρα του στο… Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Ρον Μαρκ,

«Αυτή η επένδυση, που βασίζεται στην πρώτη δόση που ανακοινώθηκε πέρυσι, θα εξασφαλίσει ότι τα ελικόπτερα αυτά της Νεοζηλανδικής Δύναμης Άμυνας είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, πλοήγησης, διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας και ταυτοποίησης.

Η αναβάθμιση του NH90 θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με πολλά άλλα έθνη που χρησιμοποιούν αυτά τα ελικόπτερα, όπως η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Νορβηγία.

Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να μοιραστούμε το αναπτυξιακό κόστος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση είναι λιγότερο δαπανηρή και επικίνδυνη από την αναζήτηση μιας εξειδικευμένης λύσης.

Χωρίς την αναβάθμιση αυτών των συστημάτων, τα ελικόπτερά μας ενδέχεται να περιορίζονται σε επιχειρήσεις τόσο σε ελεγχόμενο πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό εναέριο χώρο».

Τέτοιο βέβαια πρόβλημα δεν υπάρχει με τα ελληνικά ΝΗ90 καθώς απλά δεν πετάνε.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *